Bekijk het origineel

Milosevic' machtsapparaat werkt nog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Milosevic' machtsapparaat werkt nog

"Meerderheid Joegoslaven meent dat de revolutie nog niet is voltooid"

3 minuten leestijd

BELGRADO - De Socialistische Partij van Slobodan Milosevic heeft gisteren aarzelend ingestemd met een machtsdeling in Servië, maar de democratische krachten rond de Joegoslavische president, Vojislav Kostunica, hebben nog een lange weg te gaan om de macht over te nemen.

Legercommandanten weigeren op te stappen, Borka Vucic, de belangrijkste bankier van het regime, heeft haar oude kantoor opnieuw bezet met behulp van een duistere strijdgroep en de politie is verdeeld.

Veel Joegoslaven menen dat dergelijke ontwikkelingen het beste bewijs zijn dat de straatrevolte van 5 oktober en de verkiezingsoverwinning van 24 september het machtsapparaat van Milosevic bij lange na niet hebben gebroken.

De generaals Nebojsa Pavkovic en Dragoljub Ojdanic weigeren ondanks grote druk van het publiek op te stappen, en de chef van de geheime politie, Rade Markovic, heeft nog niets van zich laten horen. Vucic gebruikte haar bank om het embargo tegen Joegoslavië te breken en staatstegoeden over te hevelen naar rekeningen van Milosevic in het buitenland. Volgens de Duitse buitenlandse inlichtingendienst BND heeft de ex-leider zo'n 100 miljoen dollar naar het buitenland weten te sluizen. De dienst meldde gisteren dat Milosevic, samen met zijn zoon Marko en zo'n zestig medestanders, het land heeft leeggeplunderd.

Anarchie

Ook bij de media heeft Milosevic nog aanhangers. Veel eindredacteuren werden tijdens de opstand verwijderd, maar hebben via zogenaamde crisiscomités achter de schermen nog steeds invloed op de berichtgeving.

De politie is verdeeld en durft niet op te treden. Zaterdag keken agenten lijdzaam toe terwijl rivaliserende voetbalfans van Rode Ster Belgrado en Partizan Belgrado met elkaar op de vuist gingen. Bijna veertig mensen raakten gewond. Ook de misdaad zou aan het stijgen zijn.

In een poging olie op de golven te gooien, zei generaal Pavkovic gisteren dat sommige delen van de politie eigenlijk "illegale gewapende formaties" zijn. Hij klaagde voorts dat "politieke krachten" pogen het ministerie van Defensie over te nemen.

Analist Bratislav Grubacic zegt dat ondanks de ommekeer de "meerderheid van de mensen meent dat de revolutie nog niet is voltooid." Grubacic meent dat Milosevic aanstuurt op chaos en onrust, zodat de mensen zullen terugverlangen naar zijn "ijzeren hand."

De Servische premier, Mirko Marjanovic, die gisteren instemde zijn macht te delen met twee vice-premiers van de oppositie, claimt dat sinds de overwinning van Kostunica "wetteloosheid en anarchie heersen." Hij roept aanhoudend om "optreden", en lijkt daarmee de twijfelende krachten binnen de veiligheidsdienst, politie en leger een hart onder de riem te willen steken.

Kostunica hoopt volgens analisten met de verdere controle op de Servische regering de ergste misstanden voorlopig te kunnen stoppen. Op 23 december worden nieuwe verkiezingen gehouden en mogelijk krijgt de coalitie van Kostunica, DOS, dan een meerderheid en kan met het echte opruimen worden begonnen.

Slang

"Milosevic poogt nog steeds zijn mensen te mobiliseren", zei Zoran

Djindjic van de oppositie. "Wij hebben twee taken: ten eerste moeten wij Milosevic zo isoleren dat hij geen invloed meer heeft en ten tweede moeten wij al zijn illegale activiteiten in kaart brengen."

Veel tegenstanders van Milosevic zijn het met Djindjic eens dat als de voormalige sterke man, zijn autocratische vrouw en de top van leger, politie en de geheime dienst zich vrij kunnen bewegen, zij een ernstige bedreiging vormen voor de nieuwe democratie die Kostunica heeft beloofd in te voeren.

"Totdat Milosevic, zijn vrouw en de twintig tot dertig mensen die zijn beleid hebben uitgevoerd niet onder controle zijn, heeft het land een slang aan de borst", zei democratieactivist Dragan Vuksic.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Milosevic' machtsapparaat werkt nog

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken