Bekijk het origineel

Hogere hypotheek door belastingplan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hogere hypotheek door belastingplan

Regels voor garantie pakken gunstig uit

2 minuten leestijd

ZOETERMEER - Na de invoering van het belastingplan in januari kunnen huizenkopers een hogere hypotheek afsluiten.

Volgens de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, het orgaan achter de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), kan de lening met 5000 tot 15.000 gulden omhoog. Voor veel huishoudens kan dit net het verschil tussen huren en kopen zijn, aldus directeur K. J. R. Schiffer van de NHG.

De maximale lening wordt vastgesteld aan de hand van het besteedbaar inkomen. Door het belastingplan gaan de meeste huishoudens minder afdragen aan de fiscus en houden ze dus meer geld over om te besteden aan rente en aflossing.

Opnieuw is het verkrijgen van NHG goedkoper geworden. De risicovergoeding, een eenmalige premie die bij het afsluiten van een lening met hypotheekgarantie moet worden voldaan, is verlaagd van 0,32 naar 0,30 procent. De risicovergoeding is fiscaal aftrekbaar.

Vijf jaar na de oprichting van de NHG hebben circa 350.000 kopers de aankoop van hun woning gefinancierd met hypotheekgarantie. Schiffer verwacht een stijging van dit aantal door de grootschalige verkoop van huurwoningen door corporaties.

Goedkoper

Zowel kopers als geldgevers zijn zich er in toenemende mate van bewust dat NHG een goedkopere en eenvoudigere methode is om de financiƫle risico's af te dekken, zegt het instituut. Door de inkomensnormen wordt overkreditering voorkomen en door de lagere hypotheekrente is het lenen goedkoper.

NHG is mogelijk in heel Nederland, behalve in de gemeente Arnhem. Daar geldt nog een afzonderlijke regeling van de gemeente.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Hogere hypotheek door belastingplan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken