Bekijk het origineel

Stichting mag BTW bouwkosten houden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Stichting mag BTW bouwkosten houden

Herv. IJsselmuiden wint bij Hoge Raad

2 minuten leestijd

IJSSELMUIDEN - Kerkelijke gemeenten die na 1990 via een aparte onroerendgo edstichting een nieuw gebouw hebben gerealiseerd, hoeven niet bang te zijn dat ze de terugontvangen omzetbelasting over de bouwkosten alsnog moeten afdragen. Dat is de consequentie van een arrest van de Hoge Raad dat afgelopen week is gewezen.

In het recente verleden kon een stichting de omzetbelasting over de bouw van een zalencentrum terugkrijgen. De staatssecretaris heeft daarin verandering gebracht. De overheid wilde stichtingen die na 1990 onroerend goed hebben gebouwd, de verplichting opleggen om óf een minimale met omzetbelasting belaste huur te realiseren óf de bij de bouw terugontvangen omzetbelasting (voor een deel) terug te betalen.

De stichting "De Hoeksteen" van de hervormde deelgemeente IJsselmuiden/Grafhorst dreigde van deze laatste regeling de dupe te worden. Deze stichting laat een kerkzaal tegen betaling gebruiken door de hervormde gemeente De Hoeksteen. Verder verhuurt de stichting zeven andere ruimtes aan clubs, instellingen, verenigingen en particulieren voor cursus sen, vergaderingen, uitvoeringen en recepties.

De Belastingdienst had de stichting aangeslagen over 1996 voor eentiende gedeelte van de door de stichting terugontvangen omzetbelasting over de bouw van het complex. De Hoge Raad heeft de aanslag echter vernietigd.

Mr. J. A. Visscher van de Tamek-groep uit de regio Zwolle, die de procedure voor de hervormde stichting voerde, licht het probleem toe: "Kerkelijke stichtingen, maar ook dergelijke stichtingen opgezet door bijvoorbeeld sportverenigingen en wijkverenigingen, kregen van de ene op de andere dag te maken met een forse omzetbelastingclaim. Voor omzetbelastingplichtige ondernemers werd echter een speciale regeling getroffen, zodat zij de terugontvangen omzetbelasting niet hoefden terug te betalen."

In de procedure die was aangespannen over de toepassing van de overgangsregeling zoals opgenomen in de Wijzigingswet bij de Wet bestrijding constructies onroerende zaken ging het met name om de vraag of de stichting kon worden gelijkgesteld aan een ondernemer met dezelfde activiteiten.

Visscher: "Het is ontoelaatbaar onderscheid te maken tussen verschillende categorieën zaalverhuurders. We hebben ons beroepen op het gelijkheidsbeginsel". Het arrest van de Hoge Raad kan gevolgen hebben voor alle stichtingen die op grond van de in 1995 ingevoerde wetgeving de bij de bouw in rekening gebrachte omzetbelasting alsnog zouden moeten betalen. De uitspraak kan betrokken stichtingen vele duizenden guldens besparen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Stichting mag BTW bouwkosten houden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken