Bekijk het origineel

Politie arresteert tientallen criminelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politie arresteert tientallen criminelen

Amsterdam broeinest wapenhandel

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft afgelopen nacht 43 mensen aangehouden. Meer dan de helft van deze groep bestaat uit Joegoslaven.

De actie is volgens de politie uitgevoerd wegens de huidige onrust in het criminele milieu in Amsterdam. Het gaat dan onder meer om de recente liquidaties in de hoofdstad. De politie vond het tijd worden duidelijk te maken dat Amsterdam geen vrijplaats moet worden om mensen om het leven te brengen.

De politie heeft vooraf een lijst met namen opgesteld van de mensen die ze wilde oppakken. Daarna is gekeken op wat voor grond deze personen konden worden aangehouden. De meeste arrestanten zijn opgepakt op grond van illegaal wapenbezit, voor het bezit van drugs of omdat ze illegaal in Nederland verblijven.

Bij de actie waren 500 politiemensen betrokken. Ze hebben op dertig plaatsen invallen gedaan: twintig in horeca-ondernemingen en tien in woningen.

Schietparaplu's

Amsterdam is hard op weg de belangrijkste plaats voor de illegale handel in wapens in West-Europa te worden. Dat zei P. Beaver van het defensievakblad Jane's gisteren in het RTL-nieuws. "Amsterdam gaat de plaats innemen van Athene en Napels", zegt de defensiespecialist.

Volgens Beaver komen niet alleen criminelen en terroristen naar de hoofdstad om wapentuig aan te schaffen maar ook landen in oorlog, zoals Eritrea en Ethiopië. Dat die in Amsterdam terechtkomen, heeft te maken met hun voorkeur voor wapens uit het voormalige Oostblok, die in Amsterdam ruim voorhanden zijn. De stad zit volgens Beaver aan het eind van de aanvoerlijnen vanuit Oost-Europa. Hoofdofficier van justitie Vrakking geeft toe dat Amsterdam "een belangrijke rol in de wapenhandel speelt."

De politie stuitte vorig jaar en dit jaar in woningen in Amsterdam op verscheidene depots waar grote hoeveelheden wapens waren opgeslagen, variërend van eenvoudige pistolen tot schietparaplu's, speciale sluipschuttergeweren en granaatwerpers. Ook explosieven met afstandsbediening worden door wapenhandelaren aan de man gebracht.

De Amsterdamse crimineel Mink K. staat momenteel in hoger beroep terecht in verband met de vondst van een dergelijke partij wapens in een woning aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam. Een deel van deze wapens bleek exclusief te zijn gemaakt voor Amerikaanse overheidsdiensten en de Jordaanse regering.

Beaver verklaart het toegenomen belang van Amsterdam voor de wapenhandel door de gunstige ligging en de aanwezigheid van grote drugshandelaren. Ook zouden de Amsterdamse politie en justitie te weinig doen om de wapenhandel aan te pakken.

Het CDA-Tweede-Kamerlid W. van de Camp vindt dat minister Korthals van Justitie de wapenhandel harder moet aanpakken. "Ik heb sterk de indruk dat de minister dit onderschat", aldus Van de Camp.

Het ministerie weerspreekt dat Korthals onvoldoende in het werk stelt tegen wapenhandel. Onlangs is de strafmaat voor wapenbezit en -handel verhoogd tot respectievelijk vier en acht jaar celstraf, memoreert een woordvoerder. Het KLPD is begonnen een datasysteem in te stellen waarin alle schietpartijen worden geregistreerd, zodat er meer zicht komt op de aard en omvang van vuurwapengeweld.

Vuurwapens

De politie heeft gisteren in Aalsmeer twee 46-jarige Kroatische mannen gearresteerd voor verboden wapenbezit. In een vrachtwagen vond zij tien automatische vuurwapens, 22 patroonhouders en tien geluiddempers.

De wapenvondst komt voort uit een vervolgonderzoek na de ontdekking van een grote partij wapens in oktober. Toen vond de politie onder meer schiettelefoons en vele kilo's kneedspringstof bij huiszoekingen in Amstelveen en Amsterdam. Daarbij werden zes mensen gearresteerd. Die zitten nog in voorlopige hechtenis. De verdachten die gisteren werden opgepakt, worden vandaag voorgeleid aan de officier van justitie.

Mede vanwege de grote hoeveelheid kneedspringstof en ontstekers gaat de politie ervan uit dat de in oktober gevonden wapens niet bestemd waren voor de "gewone criminele markt." De meeste wapens waren afkomstig uit het voormalige Joegoslavië. Hetzelfde gold voor de verdachten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Politie arresteert tientallen criminelen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken