Bekijk het origineel

Openheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Openheid

5 minuten leestijd

Een glimlach tekende woensdag het gezicht van premier Kok. Op het Binnenhof stond hij journalisten te woord over het bezoek van de Zorreguieta's aan koningin Beatrix en prins Claus. De openheid over de relatie van prins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta lijkt de minister-president steeds beter te bevallen.

De eerste vragen erover, een dik jaar geleden, beantwoordde hij nog enigszins stuurs. Het gedoe van de media beviel hem niet. Het vertoonde volgens hem paparazzi-achtige trekken. Daar was niemand bij gebaat. Hij bevestigde toen wel het bestaan van de vriendschap.

Dat was op zich al een unicum. Vorige vriendinnen, inclusief Emily Bremers, die vier jaar de vriendin van de kroonprins was, bestonden officieel niet voor de premier. Ook niet voor de onder hem ressorterende Rijksvoorlichtingsdienst. Toen de relatie met Emily voorbij was, kwam de RVD niet verder dan: "Wij hebben nooit bekendgemaakt dat het aan was, dus kunnen we nu ook niet bevestigen dat het uit is."

Zo moest het een volgende keer niet weer, vond de PvdA'er Rehwinkel. Als duidelijk was dat prins Willem-Alexander een vriendin had, moest dat desgevraagd bevestigd worden. Die gelegenheid deed zich vorig jaar voor. En iedere keer heeft vervolgens de premier of de RVD bij voor iedereen waarneembare feiten, antwoord op vragen gegeven. In één geval, de verhuizing van Máxima naar Brussel, is zelfs door de RVD het voortouw genomen. Daarmee werd een klopjacht door de media op Máxima voorkomen.

De openheid schept voor de premier ook een verantwoordelijkheid. De relatie van de troonopvolger is niet louter een privé-aangelegenheid. Als die zo serieus is als nu lijkt, doemen er op termijn een paar belangrijke vragen voor Kok op. Als het paar besluit zich te verloven, moet hij zich ervan vergewissen of Máxima staatsrechtelijk door de beugel kan. Hij moet weten of er op haar iets aan te merken is, waardoor zij onacceptabel zou kunnen zijn als echtgenote van prins Willem-Alexander.

Nu zal dat laatste wel meevallen. Iets anders is de vader van Máxima. Hij was minister tijdens het regime-Videla in Argentinië. Deze junta heeft de mensenrechten op grove wijze geschonden. Jorge Zorreguieta heeft weliswaar geen bloed aan zijn handen, maar schoon zijn die handen allerminst. Dat roept de vraag op of hij op de eventuele bruiloft aanwezig kan zijn.

Kok beschouwt de aanwezigheid van vader Zorreguieta in Nederland niet als ongewenst. Anders had hij de Koningin ontraden hem en zijn echtgenote op Huis ten Bosch voor een diner te ontvangen. Het mag dan als privé worden afgedaan, zoveel ruimte heeft de Koningin ook op dat terrein niet.

Als zij bijvoorbeeld Saddam Hussein of de vroegere Joegoslavische regeringsleider Milosevic zou willen ontvangen als haar privé-gast, zou de premier haar dat ten stelligste afraden. Zo'n denkbeeldige visite raakt namelijk het openbaar belang. Zodra dat het geval is, hoort de premier zijn verantwoordelijkheid te nemen. Dit is nu eenmaal het gevolg van de onschendbaarheid van de Koningin en de verantwoordelijkheid van de minister, in dit geval de minister-president.

Trofee

Het is weer zover. Het jachtseizoen is al enige tijd geopend. Voor De Faunabescherming de hoogste tijd om aan de bel te trekken. De Faunabescherming keert zich al vijf jaar tegen de drijfjacht in de kroondomeinen bij Apeldoorn. De kritische actiegroep vindt dat leden van de koninklijke familie, onder wie prins Willem-Alexander, moeten stoppen met het jagen op wilde zwijnen.

Om haar eis kracht bij te zetten, probeert de Faunabescherming al jaren het koninklijk jachtplezier te vergallen. Om de Oranjes te overtuigen van haar gelijk, gooit de Faunabescherming het dit jaar over een andere boog. Zij schakelt het publiek in. Zondag start zij voor Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn de campagne voor de Meamaximaculpa Trofee. "De grootste manifestatie ooit voor een koninklijk paleis", aldus woordvoerder N. Koffeman. Hij vergeet voor het gemak dat Het Loo al bijna twee decennia geen koninklijk paleis meer is, maar een museum.

Bij de campagne wordt "het Nederlandse publiek uitgenodigd het Koninklijk Huis tot inkeer te brengen, zodat zij afzien van de drijfjacht." De Nederlanders mogen bij de Faunabescherming hun ideeën indienen. Het beste wordt beloond met 10.000 gulden. Dat bedrag had Koffeman liever tot zondag geheim gehouden. Maar ja, de site van zijn eigen organisatie -www.hofjacht.nl- meldt het al.

Agenda

Mr. Pieter van Vollenhoven zou vandaag in het gebouw van de Eerste Kamer der Staten-Generaal de BeNeLux-Europa-Prijs voor Wetenschap, Cultuur en Humaniteit uitreiken. De prijs wordt uitgereikt aan ex-premier Eyskens van België, mr. M. van der Stoel, hoge commissaris van de OVSE, en de Luxemburgse premier Juncker.

Prins Maurits en prinses Marilène zijn donderdagmiddag 30 november in het Rijksmuseum te Amsterdam aanwezig bij de officiële opening van de tentoonstelling "Maurits, Prins van Oranje". De tentoonstelling wordt gehouden omdat het dit jaar 400 jaar geleden is dat de Slag bij Nieuwpoort plaatshad. Prins Maurits was de bevelhebber van de legers van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in deze veldslag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Openheid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken