Bekijk het origineel

Bijltjesdag voor onderwereld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bijltjesdag voor onderwereld

"Zo'n Joegoslavische snuiter geeft niet om een mensenleven"

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - De Amsterdamse onderwereld is in rep en roer. Na een reeks koelbloedige liquidaties greep de politie gisternacht 43 criminelen in de kraag. De meesten van hen zijn Joegoslaven. Een voormalig rechercheur: "Dat gewelddadige zit in de landsaard van die Joegoslaven."

Amsterdam beleeft een roerige herfst. Criminelen staan elkaar om het hardst naar het leven. Dwarsliggers krijgen de kogel. De schrik zit er in, na recente brutale liquidaties.

In een Japans restaurant pal tegenover een politiebureau werden vorige vrijdag vroeg in de avond drie mensen geliquideerd. De dader liep doelbewust op hun tafeltje af, vuurde zijn wapen af, en vertrok weer. Slachtoffers zijn een 30-jarige Joegoslavische crimineel, een 28-jarige landgenoot en een Nederlandse vrouw.

Veel deining veroorzaakten ook de liquidaties van de topcriminelen Jan Femer en Sam Klepper, enige weken daarvoor. Klepper werd op klaarlichte dag in een winkelcentrum neergeschoten. De aanwezigheid van een Joegoslavische lijfwacht mocht niet baten.

"We pikken het niet langer", zei de Amsterdamse recherchebaas Jan Pronker gisteren na de grootscheepse politieactie, kennelijk in een poging het Amsterdamse volk ervan te overtuigen dat de hoofdstad geen vrijplaats is voor bloedige moordaanslagen.

Ingehuurd

Joegoslavische criminelen lijken hun Eldorado in Amsterdam te hebben gevonden. Meer dan de helft van de gisternacht gearresteerden is van Joegoslavische afkomst. De Joego's, vaak actief in drugs- en wapenhandel, deinzen er niet voor terug grof geweld te gebruiken.

"Ze hebben de beschikking over hele goeie wapens en leggen zo iemand neer", zegt een voormalige rechercheur van het Amsterdamse politiekorps. "Dat gewelddadige zit in hun landsaard. Het heeft te maken met bezigheden in de oorlog. Zo'n Joegoslavische snuiter kijkt niet op een mensenleven. Zo'n gast wordt ingehuurd en schiet iemand neer."

Bij gewelddadige acties duiken keer op keer de namen op van Joegoslaven. Vorig jaar zomer ontplofte in Amsterdam-Osdorp een bom in een rijdende auto. Bij de aanslag kwam een 27-jarige vrouw om het leven. Waarschijnlijk was de bom echter bedoeld voor een vergeldingsactie tegen de Joegoslaaf M. P., betrokken bij drugshandel.

Pikant detail is dat deze Joegoslaaf in het flatcomplex aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam woont. In dat gebouw is september vorig jaar het veelbesproken arsenaal geavanceerde wapens aangetroffen. Op het schiettuig zijn vingerafdrukken gevonden van de Amsterdamse topcrimineel Mink K. Hij is veroordeeld tot 3,5 jaar cel, momenteel loopt het hoger beroep. Opmerkelijk genoeg bleek dat tussen de geavanceerde wapens (zoals schietkoffers en schietparaplu's) ook schiettuig zat dat inlichtingendiensten gebruiken.

De afgelopen weken stuitte de politie meermalen op opslagplaatsen van modern wapentuig. Donderdag werden twee Kroatische mannen in Aalsmeer aangehouden. In de vrachtwagen van de twee lagen tien automatische wapens, 22 patroonhouders en tien geluiddempers.

Amsterdam ontwikkelt zo een bedenkelijke reputatie op wapengebied. Een def ensiespecialist meldde deze week dat de hoofdstad in West-Europa zo langzamerhand op nummer één staat als het gaat om wapenhandel.

Kordon

Enkele keren wist de politie gewelddadige (wraak)acties van Joegoslaven te verijdelen. In september dit jaar werd Mink K. halsoverkop van het huis van bewaring De Schans in Amsterdam overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught. De Criminele Inlichtingendienst in Amsterdam was getipt over een 'aanvalsplan' van Joegoslaven en Russen om Mink K. weg te halen; ter bevrijding dan wel om hem definitief uit de weg te ruimen.

Ophef ontstond begin dit jaar toen justitie meldde dat een groep tot de tanden toe bewapende Joegoslaven in de millenniumnacht van plan zou zijn een aantal makkers in de EBI in Vught te bevrijden. Zwaarbewapende militairen en speciale antiterreureenheden van de politie legden die nacht urenlang een veiligheidskordon rondom de gevangenis.

In 1997 hadden Joegoslavische criminelen het voorzien op drugsbaas de Zwarte Cobra. Doordat de politie telefoons aftapte, kon ze een stokje voor de aanslag steken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

Bijltjesdag voor onderwereld

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

PDF Bekijken