Bekijk het origineel

Petroplus verdubbelt capaciteit met aankoop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Petroplus verdubbelt capaciteit met aankoop

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De jonge, kleine oliemaatschappij Petroplus gaat opnieuw een raffinaderij overnemen. Door de aankoop van de vestiging bij Teesside in Groot-Brittannië, met een capaciteit van 117.000 vaten (van 159 liter) per dag, wordt de capaciteit van het bedrijf bijna verdubbeld.

Eerder dit jaar nam Petroplus al een raffinaderij in Zwitserland over van Shell. Petroplus is al langer eigenaar van een installatie in Antwerpen. De twee raffinaderijen samen hebben een capaciteit van 133.000 vaten.

De overname in Engeland, die eind dit jaar moet zijn afgerond, kost 42 miljoen dollar (105 miljoen gulden). Daar komt nog eens 68 miljoen dollar (170 miljoen gulden) bij voor de olievoorraad. De raffinaderij is nu nog in handen van het Britse chemieconcern ICI en het Amerikaanse Phillips Petroleum.

Petroplus is in zijn nopjes met de aankoopsom. De 42 miljoen dollar komt overeen met 14 procent van de vervangingswaarde en nog geen twee keer het bedrijfsresultaat van het bedrijvenpark.

De installatie is geschikt voor het maken van zwavelarme diesel, die het milieu minder belast en over enkele jaren verplicht is in de EU. Petroplus had eerder al aangekondigd de bestaande raffinaderij in Antwerpen voor 25 miljoen dollar te verbouwen om haar geschikt te maken voor zwavelarme diesel.

De overname in Engeland levert Petroplus niet alleen een raffinaderij op, maar ook een opslagcapaciteit van 130.000 vierkante meter en een marketingorganisatie. Die heeft onder meer grootverbruikscontracten met leasemaatschappijen.

Om de overname te kunnen betalen, geeft Petroplus nieuwe aandelen uit. Het gaat om maximaal 10 procent nieuwe stukken, die onderhands worden geplaatst bij grootaandeelhouders. Die emissie levert zo'n 80 miljoen gulden op. Ondanks de uitbreiding van het kapitaal, zal de winstgroei per aandeel, eerder geraamd op 25 procent volgend jaar, niet worden aangetast, zegt Petroplus.

Raffinage en opslag

Petroplus staat sinds 1998 aan de beurs genoteerd. Het is een zogenaamde midstream-oliemaatschappij, die vooral actief is in de raffinage en opslag. Petroplus boort zelf niet naar ruwe olie, zoals de grote maatschappijen. Het heeft onlangs in Nederland onder de naam Tango enkele tankstations zonder personeel geopend, die goedkope brandstof aanbieden. Het betreft een proef, die volgens een woordvoerder inmiddels winstgevend is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 december 2000

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Petroplus verdubbelt capaciteit met aankoop

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 december 2000

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken