Bekijk het origineel

Den Bosch toneel van heftige veldslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Den Bosch toneel van heftige veldslag

Vlam slaat in de pan na dood supporter

3 minuten leestijd

DEN BOSCH (ANP) - De Graafsewijk in Den Bosch was deze weekwisseling het toneel van hevige ongeregeldheden, waarbij de politie een veldslag voerde tegen honderden relschoppers. Aanleiding was een dodelijke schietpartij in de Bossche wijk De Hambaken. Zaterdagochtend werd daar een 31-jarige man dodelijk getroffen door een kogel uit het wapen van een agent.

Aanhangers van de voetbalclub FC Den Bosch namen de dood van Pierre Boulay, die lid was van de harde kern van supporters, hoog op en gingen zaterdagavond de straat op. Anderen sloten zich -volgens de supporters na oproepen op internet- bij hen aan. Gisteravond was het weer raak, al waren er toen minder relschoppers dan de 300 van zaterdag.

Er zijn veel vernielingen aangericht. Gisteravond gooiden de relschoppers behalve stenen en stoeptegels ook molotovcocktails naar de politie. Zij bedreigden journalisten die de rellen wilden verslaan. De politie gebruikte traangas om de relschoppers uiteen te drijven. De politie zette pelotons mobiele eenheid uit Noord-Brabant, Zeeland en Limburg in. Vier politiemannen zijn lichtgewond geraakt.

Mix

De groep relschoppers bestond zaterdag niet alleen uit supporters. "Het was een mix van fervente aanhangers, supporters van de harde kern en andere lastpakken", aldus burgemeester Rombouts. Hij heeft gisteren het Crisis Onderzoeks Team van de Universiteit van Leiden ingeschakeld om te onderzoeken hoe een burenruzie zulke gevolgen heeft kunnen krijgen. Het team staat onder leiding van prof. dr. U. Rosenthal. Die deed eerder onderzoek naar de supportersrellen bij het kampioensfeest van Feyenoord, de nasleep van de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede.

De politie van Den Bosch houdt voorlopig voldoende ME achter de hand met het oog op nieuwe onlusten in de Graafsewijk of in de binnenstad. Vrijdag wordt Pierre Boulay begraven. "Tot die tijd houden wij rekening met verrassingen", liet een woordvoerder vanmorgen weten. Inmiddels heeft de politie 31 mensen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Meer arrestaties zijn vooralsnog niet aan de orde. Of de arrestanten voetbalsupporters zijn of andere relschoppers wil de politie niet zeggen. De relschoppers hebben voor vele tonnen schade aangericht.

Groot mes

Boulay werd zaterdagochtend neergeschoten door een politieman die tussenbeide kwam tijdens een burenruzie aan de Trompet. In het huis van het slachtoffer dreef Boulay met een groot mes de agent in het nauw, waarop de politieman zijn wapen trok en schoot, aldus de politie. Boulay overleed later in het ziekenhuis. De agent had ook een spuitbus met pepernevel bij zich. In het kader van het onderzoek wil de politie niet ingaan op de vraag waarom hij die niet gebruikt heeft, maar naar zijn dienstwapen greep.

Hoewel de burenruzie geen verband hield met FC Den Bosch, veroorzaakte de dood van Boulay zo veel onrust onder Bossche supporters dat Rombouts besloot het duel zaterdagavond tussen FC Den Bosch en VVV in de eerste divisie te verbieden. Hij zei gisteren dat hij "harde aanwijzingen" had dat de wedstrijd anders zou uitlopen op rellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 december 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Den Bosch toneel van heftige veldslag

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 december 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken