Bekijk het origineel

Opnieuw forse uitbarsting van geweld in Den Bosch

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Opnieuw forse uitbarsting van geweld in Den Bosch

Bemiddeling nabestaanden heeft geen effect

3 minuten leestijd

DEN BOSCH - De mobiele eenheid heeft gisteravond een einde gemaakt aan rellen in de Graafse wijk in 's-Hertogenbosch. Relschoppers gingen voor de derde achtereenvolgende avond de straat op en richtten veel vernielingen aan.

De ME dreef de groep aan het begin van de nacht met een waterkanon uiteen. De rellen begonnen nadat zich aan het begin van de avond enkele tientallen jongeren hadden verzameld in de wijk.

De politie bleef aanvankelijk op een afstand, wat tot onbegrip bij bewoners van de wijk leidde. Om te voorkomen dat de relschoppers naar de oude binnenstad zouden trekken, waren de bruggen aan die zijde van de wijk gisteravond opgehaald.

Toen de jongeren barricades oprichtten, met stenen gingen gooien en ruiten vernielden, greep de politie in. In het bedrijfsverzamelgebouw De Godshuizen was toen al brand ontstaan door een molotovcocktail. De relschoppers gooiden ook vuurwerk naar de mobiele eenheid. Verder stichtten zij brandjes op straat en scholden ze de agenten uit voor moordenaars.

Waterkanon

Rond 22.00 uur zette de mobiele eenheid een waterkanon in om de jongeren te verspreiden. De politie had de groep kort daarvoor opgeroepen de straat direct te verlaten. Ze filmden de relschoppers vanuit ME-busjes, want ze kunnen alleen worden veroordeeld als hun wangedrag te bewijzen is. Daarom heeft de politie ook verscheidene media gevraagd beelden af te staan.

De ingreep van de ME kwam vlak na een noodkreet om het geweld te stoppen. Die oproep werd via de megafoon gedaan door de vrouw en enkele vrienden van Bouleij, de FC Den Bosch-supporter wiens overlijden zaterdag de aanleiding voor de rellen vormde. "Ga naar huis. Gun die jongen een waardige begrafenis. Laat zien dat je een Bosschenaar bent. Dit moet ophouden. Ga rustig naar huis", riep een van de vrienden.

Toen aan de oproep niet direct gehoor werd gegeven, zette de ME een waterkanon in. De vrouw en vrienden van de overledene waren daar zeer ontstemd over. Een woordvoerder van de politie erkende dat de inzet van het waterkanon waarschijnlijk op een "ongelukkig moment" kwam.

De jongeren vluchtten de zijstraten in. Ondertussen scandeerden zij nog steeds: "Moordenaars, moordenaars." De onlusten trokken honderden belangstellenden.

Advocaten

De nabestaanden van Bouleij zeiden gisteren advocaten in de arm te hebben genomen. Ze twijfelen aan de lezing van de politie en burgemeester A. Rombouts dat een agent uit noodweer op de 31-jarige Bouleij heeft geschoten. Volgens een van hun advocaten hebben de schoonzus en een vriend van het slachtoffer sterk de indruk dat hij "op koele wijze" is doodgeschoten.

Bouleij wordt vrijdag begraven. De politie zal de begrafenis op gepaste afstand volgen, aldus hoofdcommissaris E. van Hoorn. Hij zei te hopen op het gezonde verstand van mensen om de begrafenisplechtigheid niet te verstoren.

Op verzoek van burgemeester Rombouts gaat het crisisonderzoeksteam van de Universiteit Leiden na hoe het tot deze rellen heeft kunnen komen. Het verwacht daar minstens enkele weken mee bezig te zijn.

Hoofdcommissaris Van Hoorn zei gisteravond dat dit soort spontaan geweld zeer ongebruikelijk is. "Ik heb dat hier nog niet eerder meegemaakt."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 december 2000

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Opnieuw forse uitbarsting van geweld in Den Bosch

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 december 2000

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken