Bekijk het origineel

Appels drogen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Appels drogen

2 minuten leestijd

Extra interessante vragen krijgen een speciale plaats in deze rubriek. De inzender wordt beloond met een boekenbon van 25 gulden. De "goeie vraag" van deze week komt van familie Bijman uit Urk.

Reeds geruime tijd zijn we op zoek naar de beste manier om zoete appelen zodanig te drogen dat ze blank blijven. Zijn zure appels ook geschikt om te drogen?

Antwoord: Dat appels en bijvoorbeeld ook bananen die van de schil ontdaan zijn bruin verkleuren, wordt veroorzaakt door het oxideren. Dat is eigenlijk roesten als gevolg van de blootstelling aan de lucht. De buitenste cellen nemen dan zuurstof op. Hoe langer het vruchtvlees zonder beschermende schil blootligt, des te bruiner kleurt het. Om blanke gedroogde appels te krijgen moet u twee dingen doen. Allereerst moet u de goede soort appels gebruiken: de goudrenet, de bellefleur en de notarisappel, maar niet een golden delicious, een cox of een granny. Vervolgens moet u snel te werk gaan, dat wil zeggen meteen na het schillen en snijden zeer snel drogen. Snij de appels in schijven en leg die in een oven, ingesteld op 60 à 70 graden Celsius. Er moet wel ventilatie zijn, dus houd de deur op een kier zodat de waterdamp kan ontsnappen, en keer de schijven enkele malen. Als de appelstukjes goed gedroogd zijn, bewaart u ze in goed sluitende blikken trommels of dichtgeknoopt folie dat geschikt is voor levensmiddelen. Omdat dit alles nogal bewerkelijk is, doet men dit niet zo veel meer. Appelmoes is immers spotgoedkoop. Maar het geeft meer voldoening als je het zelf doet en voor sommige recepten zijn nu eenmaal blanke gedroogde appeltjes nodig. De gedroogde appels die u in de winkel ziet, zijn met zwavel kunstmatig gebleekt. Dat is een proces waaraan een leek zich beter niet kan wagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 december 2000

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Appels drogen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 december 2000

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken