Bekijk het origineel

Kerken betalen toch BTW bouwkosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kerken betalen toch BTW bouwkosten

2 minuten leestijd

De staatssecretaris van Financiën heeft na het BTW-arrest besloten dat bij verhuur van kerkelijke ruimten de bouwkosten niet meer teruggekregen kunnen worden.

In november vorig jaar heeft de Hoge Raad beslist dat beheersstichtingen de BTW over de bouw- en andere kosten van hun kerkgebouwen gewoon kunnen aftrekken. Stichtingen die al eerder BTW hadden afgetrokken, hoefden deze ook niet meer terug te betalen.

Nu is er met betrekking tot verhuur van gebouwen een wettelijke hoofdregel die erop neerkomt dat wie verhuurt aan particulieren -dus aan niet-ondernemers- geen BTW af kan trekken.

De staatssecretaris heeft echter in een besluit uit 1995 gezegd dat exploitanten van zalen en tentoonstellingsruimten hun BTW op de kosten van de zalen altijd konden terugvragen. Zij hoefden al teruggekregen BTW ook niet meer terug te betalen, zelfs niet als zij voornamelijk aan particulieren verhuurden. De Hoge Raad heeft in het arrest besloten dat deze regelingen ook voor kerken golden. De beheerstichtingen konden hun BTW op de bouwkosten van de kerken daarom blijven aftrekken.

De staatssecretaris heeft het besluit nu veranderd en de gunstige regeling niet van toepassing verklaard op de verhuur van kerkelijke ruimten, zo blijkt uit het weekblad "Vakstudie-Nieuws" van 11 januari. Voortaan kunnen beheerstichtingen de BTW over hun bouwkosten niet meer terugvragen. Daarnaast moeten stichtingen die dit op grond van oude wetgeving wel hebben gedaan, ieder jaar eentiende van de BTW op hun bouwkosten terugbetalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 januari 2001

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Kerken betalen toch BTW bouwkosten

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 januari 2001

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken