Bekijk het origineel

Onderzoek naar weren bloeddonors wegens risico bse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderzoek naar weren bloeddonors wegens risico bse

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De bloedbanken in Nederland onderzoeken of zij als voorzorgsmaatregel mensen die een bloedtransfusie hebben gehad, moeten weren als bloeddonor. Het is namelijk niet helemaal uit te sluiten dat de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, de menselijke variant van de gekkekoeienziekte bse, via transfusiebloed wordt overgedragen.

Enkele andere landen hebben deze voorzorgsmaatregel al genomen, aldus M. de Bruijn van Sanquin, de landelijke koepel van bloedbanken. "Daarom willen wij er ook over nadenken." De organisatie neemt pas een besluit wanneer het advies van de Gezondheidsraad over maatregelen om de veiligheid van donorbloed te verhogen op tafel ligt. Dat advies verschijnt binnenkort.

Dierproeven wijzen erop dat bse-besmetting via bloed mogelijk is. C. van der Poel van Sanquin benadrukt dat dit niet zonder meer vertaalbaar is naar mensen. "Maar het is wel verstandig er uit voorzorg rekening mee te houden."

Op Europees niveau zijn drie maatregelen besproken in verband met de veiligheid van bloed. EĆ©n daarvan was het advies een onderzoek in te stellen naar uitsluiting als donor van mensen die een bloedtransfusie hebben gehad. Een tweede advies luidde een onderzoek in te stellen naar het reisgedrag van mensen. Voorts werd geadviseerd witte bloedcellen te verwijderen uit alle bloedproducten. Sanquin pleit daar al geruime tijd voor. Witte bloedcellen spelen een rol bij de overdracht van bse. Hoe is niet bekend.

Sanquin heeft ook overwogen om mensen die tussen 1980 en 1996 in Groot-Brittanniƫ zijn geweest, toen daar het bse-risico het grootste was, als bloeddonor uit te sluiten. Maar daar heeft de koepel van afgezien, omdat het risico er niet echt door wordt beperkt. "Er is ook in Nederland veel Brits rundvlees gegeten ", aldus De Bruijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 januari 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Onderzoek naar weren bloeddonors wegens risico bse

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 januari 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken