Bekijk het origineel

Inval bij verdachten vuurwerkfraude

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Inval bij verdachten vuurwerkfraude

Ambtenaren beticht van aannemen giften

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - De rechter-commissaris in Arnhem heeft donderdag huiszoekingen verricht in de woningen en kantoren van twee medewerkers van bureau MCGS/Milan in Den Haag, onderdeel van het ministerie van Defensie. Dit heeft het openbaar ministerie in Arnhem gisteren bekendgemaakt.

Bureau Milan adviseert en controleert onder meer bij het verlenen van vergunningen aan bedrijven in de vuurwerkbranche. De betrokken medewerkers, 36 en 54 jaar oud, worden verdacht van "het aannemen van giften en/of beloften met schending van hun ambtsplicht" en valsheid in geschrifte.

De 54-jarige medewerker is majoor W. Ceelen, bevestigt hijzelf desgevraagd. Ceelen adviseerde onder meer over de vergunningaanvraag van het vuurwerkbedrijf SE Fireworks in Enschede.

Op last van de hoofdofficier in Arnhem is de rijksrecherche samen met het Korps Landelijke Politiediensten, de Koninklijke Marechaussee en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de handelwijze van de twee medewerkers.

Verrast

Dit specifieke onderzoek vloeit voort uit een in 1999 gestart onderzoek naar de vergunningverlening aan de detailhandel in vuurwerk in heel Nederland, zegt de Arnhemse persofficier van justitie M. van der Mark.

Daarbij kwam het bureau Milan in zicht. Op het moment dat het onderzoek bijna werd afgerond, kwam volgens haar nieuwe informatie binnen over grotere vuurwerkbedrijven. Daarop is besloten het onderzoek voort te zetten, aldus Van der Mark.

Ceelen, die sinds begin vorig jaar in de ziektewet zit, zei gisteren "totaal verrast" te zijn door de huiszoeking. Hij was op de hoogte van het feit dat justitie een onderzoek naar hem verricht, maar het is hem niet duidelijk waar men naar op zoek is. "Ik heb al anderhalf jaar niets gehoord. Ik heb niks te verbergen."

Opsporingsambtenaren namen zijn privé-administratie, de mobiele telefoons van hemzelf en zijn echtgenote en zijn computer mee voor onderzoek. "Ik verwacht die spullen volgende week weer terug te krijgen", aldus Ceelen.

Nevenactiviteiten

Ceelen werd op 23 december 1999 uit zijn functie ontheven, maar dat was niet wegens slechte advisering aan Enschede. Het OM in Arnhem was in mei van dat jaar een onderzoek begonnen omdat hij zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan "met zijn functie onverenigbare nevenactiviteiten."

Ceelen was vorig jaar een van de mensen die voor de rechtbank in Den Haag door letselschadeadvocaten van de slachtoffers uit Enschede werden ondervraagd. Tijdens dat verhoor verklaarde hij dat het Defensiebureau lange tijd niet toekwam aan de controle op de naleving van milieuvergunningen, omdat "er te weinig mensen waren om de controles uit te voeren."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 januari 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Inval bij verdachten vuurwerkfraude

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 januari 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken