Bekijk het origineel

Falun Gong in Hongkong ook in het nauw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Falun Gong in Hongkong ook in het nauw

"Dit is cultus met kwade trekjes"

2 minuten leestijd

HONGKONG (AP) - De Falun Gong is een cultus met kwade trekjes die zeer nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. Dat heeft de hoogste Hongkongse bestuurder, Tung Chee-hwa, gisteren gezegd.

Of de autoriteiten in de voormalige Britse kroonkolonie gaan optreden tegen de leden van de meditatiebeweging, wat de Chinese regering graag zou zien, zei Tung niet. De Falun Gong is daar, anders dan in China, niet verboden. De leden van de beweging gebruiken Hongkong daarom als uitvalsbasis voor een deel van hun activiteiten, wat Peking een doorn in het oog is.

Peking is vooral kwaad over een internationale conferentie die de beweging vorige maand belegde in het stadhuis van Hongkong. De bijeenkomst werd gebruikt om ongezouten kritiek te leveren op de Chinese onderdrukking van alle activiteiten van de Falun Gong. Volgens waarnemers vormt de controverse de eerste serieuze test van de "tweesystemenpolitiek die sinds de overdracht van de kroonkolonie door Groot-Brittannië aan China wordt gevoerd."

Tung verwees onder meer naar de zelfverbranding afgelopen maand van leden van de Falun Gong op het Tiananmen-plein in Peking. "Ik hoop stellig dat zulke incidenten zich niet in Hongkong zullen voordoen", aldus Tung.

De volgelingen van Falun Gong bestrijden dat de vijf brandstichters, van wie er één overleed, tot de Falun Gong behoorden. De leer van de groepering verbiedt namelijk moord en zelfmoord.

Minister Van Aartsen

Minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen zou deze week in Hongkong overleg voeren met elf organisaties, waaronder de Falun Gong. Toen China daartegen bezwaar maakte,

zegde de liberale bewindsman zijn

volledige bezoek aan de volksrepubliek af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 februari 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Falun Gong in Hongkong ook in het nauw

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 februari 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken