Bekijk het origineel

ASMI ziet groei flink afkalven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ASMI ziet groei flink afkalven

2 minuten leestijd

BILTHOVEN (ANP) - De enorme groei die ASM International vorig jaar doormaakte zit er voor de komende twaalf maanden niet in.

De Bilthovense toeleverancier voor de chipindustrie zag over heel 2000 de nettowinst ruim verachtvoudigen van 11,1 miljoen euro (24,5 miljoen gulden) naar 94,3 miljoen euro (207,8 miljoen gulden). De omzet steeg 126 procent naar 2,06 miljard gulden.

Maar de fraaie jaarcijfers geven een vertekend beeld. De groei kwam in het vierde kwartaal bijna tot stilstand. Van oktober tot en met december steeg de omzet met niet meer dan 7 procent vergeleken met dezelfde periode in 1999. De omzetgroei in het derde kwartaal bedroeg nog bijna 220 procent.

ASMI wijst verder op de krimpende orderportefeuille. Het aantal nieuwe opdrachten, ter waarde van 363,6 miljoen gulden, is in het vierde kwartaal met 52 procent gedaald ten opzichte van het derde kwartaal. Reden voor het Bilthovense bedrijf voorzichtig te zijn over de vooruitzichten voor komend jaar. Over heel 2001 denkt ASM International op eenzelfde omzet- en winstniveau uit te komen als afgelopen jaar.

ASMI hanteerde voor de jaarcijfers een nieuwe, Amerikaanse, boekhoudmethod e. Daardoor pakten de

totale omzet- en winstcijfers iets lager uit.

Nieuwe boekhoudmethode of niet, de resultaten liggen beneden of aan de onderkant van de analistenverwachtingen. De prognose was een winst per aandeel tussen de 1,97 en 2,23 euro. ASM

International kwam uit op een winst

per aandeel van 1,94 euro. Volgens

de oude boekhoudmethode zou de winst per aandeel 2,06 euro bedra-gen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 februari 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

ASMI ziet groei flink afkalven

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 februari 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken