Bekijk het origineel

Zapatisten maken zich op voor mars op Mexico-stad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zapatisten maken zich op voor mars op Mexico-stad

Indianen vragen president Fox om aandacht voor problemen

3 minuten leestijd

LA REALIDAD - Met de rust in het dorp La Realidad in het uiterste zuiden van Mexico is het sinds enkele dagen gedaan. Waar midden in het oerwoud, ver van de verharde weg anders alleen maar honden blaffen en hanen kraaien, staan nu de stroomaggregaten te dreunen en rijden vrachtwagens met apparatuur van televisieploegen af en aan. In La Realidad is het hoofdkwartier van de zapatista-rebellen, waar hoofdman Marcos zich voorbereidt op zijn mars naar Mexico-stad.

Vandaag willen Marcos en 23 andere leiders van het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN) hun dorpen verlaten om zich 's avonds te verzamelen in San Cristobal de las Casas in het hoogland van Chiapas. Samen met honderden sympathisanten willen zij vervolgens twee weken door het land trekken en op 11 maart in de hoofdstad aankomen.

Met de mars willen de zapatisten de druk op de nieuwe president Vicente Fox opvoeren om de verarmde indiaanse bevolking meer rechten te geven en grondhervormingen door te voeren. Het EZLN trok op nieuwjaarsdag 1994 met een gewapende opstand internationaal de aandacht. Na twee weken durende gevechten openden vertegenwoordigers van de rebellen en de regering onderhandelingen. Het akkoord dat daar na lange tijd uit kwam rollen was echter voor de toenmalige regering niet acceptabel. Indiaanse gemeenschappen zouden daarin het recht krijgen hun eigen wetten toe te passen, over land mogen beschikken en hun eigen taal mogen gebruiken.

Bij de verkiezingen in juli leed de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) voor het eerst sinds zeventig jaar een nederlaag, zowel in Mexico als in Chiapas. De nieuwe president Fox, die in de verkiezingsstrijd verkondigde dat hij het conflict in Chiapas binnen een kwartier kon oplossen, sloot na zijn ambtsaanvaarding in december enkele militaire steu npunten in Chiapas en legde het met het EZLN bereikte akkoord voor aan het parlement. Daarmee waren de zapatisten echter niet tevredengesteld. Voordat zij verder willen praten eisen zij dat alle militairen teruggetrokken worden, dat gevangengenomen EZLN-aanhangers worden vrijgelaten en dat het eerder bereikte akkoord wordt uitgevoerd.

Schijn

"De hoofdzorg van meneer Fox is niet vrede in Chiapas, maar slechts de schijn van vrede", zei Marcos donderdag op een persconferentie. Fox verlangt dat de rebellen een vredesakkoord ondertekenen, zonder zelf meer sociale gerechtigheid of rechten voor de indianen te garanderen, aldus Marcos.

Fox verwelkomde de mars "omdat wij geloven dat daardoor het vredesproces dichterbij komt." Bedrijfsorganisaties vrezen daarentegen dat de protestoptocht door het land investeerders zal afschrikken. Senatoren en gouverneurs zijn beducht voor rellen. Grondbezitters in Chiapas, die kwaad zijn over de bezetting van hun landerijen, hebben gedreigd de marsroute te blokkeren. Een afgevaardigde uit de staat Morelos heeft Marcos zelfs uitgedaagd tot een duel.

Steun krijgen de zapatisten van de vredescommissie van het parlement. Leden van de commissie willen meelopen in de mars, niet als deelnemers, maar als getuigen, benadrukte senator Felipe de Jesus Vicencio. De commissie overweegt Marcos na aankomst in Mexico-stad uit te nodigen een toespraak tot het parlement te houden.

Ook uit het buitenland zijn talrijke sympathisanten naar La Realidad gekomen. "Ik wil dat de zapatistische delegatie veilig in Mexico-stad aankomt en wil daar mijn bijdrage aan leveren", zei de 53-jarige Amerikaan Ignacio Salazar uit Albuquerque. "Het is van belang dat de wereld hoort wat zij te zeggen hebben."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 februari 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Zapatisten maken zich op voor mars op Mexico-stad

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 februari 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken