Bekijk het origineel

Keihard oordeel over 'Enschede'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Keihard oordeel over 'Enschede'

Mist rond oorzaak ramp blijft

3 minuten leestijd

ENSCHEDE - Vuurwerkbedrijf SE Fireworks en de gemeente Enschede hebben ernstig gefaald. Dit concludeert de commissie-Oosting in haar vanmorgen gepresenteerde eindrapport over de vuurwerkramp in Enschede, die aan 22 mensen het leven kostte.

Oosting velt een keihard oordeel over vuurwerkbedrijf SE Fireworks. Er was werkelijk van alles mis. Van het opgeslagen vuurwerk was niet minder dan 90 procent zwaarder dan in de vergunning was toegestaan. "Verbijsterend", aldus Oosting vanmorgen.

SE Fireworks had kunnen weten dat er veel zwaarder vuurwerk lag dan in de papieren stond, betoogde Oosting. "Als je jarenlang werkzaam bent in deze branche is het niet aannemelijk dat je niet zou weten dat het vuurwerk in werkelijkheid veel zwaarder is." Doordat er zo veel zwaar vuurwerk lag, is de enorme explosie "totaal verklaarbaar." Theorieën over vliegtuigbommen wijst Oosting af.

Er lag verder 900 kilo vuurwerk opgeslagen in de werkplaats, terwijl er volgens de milieuvergunning buiten werktijd helemaal niets mocht liggen. Ook zijn er bij SE Fireworks onvoldoende brandmerkende maatregelen getroffen voor de opslagplaatsen op het bedrijfsterrein. Branddetectie- en brandbestrijdingssystemen ontbraken. Doordat de sprinklerinstallatie niet goed was aangelegd, kon de brand overslaan van de ene naar de andere bunker. Bovendien schortte het aan de bereikbaarheid van delen van het terrein, omdat in 1999 twee containers illegaal tussen de andere containers zijn gezet. "Op al deze punten is het bedrijf tekortgeschoten in de verantwoordelijkheid voor veiligheid die de samenleving van een professioneel ondernemer mag verwachten", aldus Oosting.

Blinde vlek

Oosting haalt ongemeen fel uit naar de gemeente Enschede. De gemeente hield onvoldoende toezicht en trad niet op wanneer bleek dat het bedrijf voorschriften aan z'n laars lapte. Veelzeggend voegt de commissie-Oosting daaraan toe: "Integendeel, dan dekte zij dat af door de vergunning aan te passen."

De vergunningverlening door de gemeente Enschede rammelde aan alle kanten. De gemeente heeft milieuvergunningen afgegeven met onder meer onvoldoende voorschriften voor brandwerende voorzieningen en branddetectie- en brandbestrijdingssystemen. Andere gemeenten met vuurwerkbedrijven doen het op dit punt beter.

Voordat de milieuvergunning werd afgegeven, overlegde de milieudienst van Enschede niet met de bouwdienst. "Als dat wel was gebeurd", aldus Oosting, "was duidelijk geworden dat het bestemmingsplan al vanaf 1986 geen uitbreiding toestond van SE Fireworks." Ook verzuimde de gemeente de brandweer te betrekken bij de vergunningverlening.

Harde kritiek heeft Oosting ook op de rijksoverheid. Hij spreekt van een "blinde vlek" in het beleid voor professioneel vuurwerk en vraagt zich af of "de veiligheid van burgers wel voldoende prioriteit heeft. De veiligheid van de burger bleek bij de overheid niet in goede handen. Er is een culturele revolutie nodig in het openbaar bestuur om hierin verandering te brengen."

Geen lessen

De ministeries die betrokken waren bij de nasleep van de ontploffing van de vuurwerkfabriek in Culemborg (1991, twee doden) trokken geen lessen uit de onderzoeken. Het Defensiebureau Milan, dat gemeenten adviseert over milieuvergunningen voor vuurwerkopslag, had belangrijke informatie uit TNO-onderzoeken in '91 en '92.

Uit deze onderzoeken blijkt dat de classificatie van vuurwerk niet betrouwbaar is. Het vuurwerk is zwaarder dan op de stickers staat. Defensie liet die onderzoeken echter in een la liggen "en paste deze informatie ook niet goed toe bij het eigen toezicht op vuurwerkbedrijven." Het bureau volgde bij SE Fireworks niet de eigen richtlijnen wat betreft veiligheidsafstanden.

De commissie-Oosting is er niet in geslaagd te achterhalen hoe de eerste brand op het terrein van Fireworks is ontstaan. "De eerste brand kan het gevolg zijn van menselijk handelen: brandstichting of onzorgvuldig handelen tijdens de werkzaamheden. Er kunnen ook technische oorzaken zijn: kortsluiting of zelfontbranding van vuurwerk, waaronder zogenaamd schietkatoen (lont dat is behandeld met snel ontvlambaar materiaal). Recent is de 33-jarige André de V. opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het ontstaan van de brand. Hij zit nog vast.

Zie verder pag. 3.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 februari 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Keihard oordeel over 'Enschede'

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 februari 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken