Bekijk het origineel

Onderzoek Bouleij niet naar ander parket

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderzoek Bouleij niet naar ander parket

Pg's: Vertrouwen in objectiviteit

2 minuten leestijd

DEN BOSCH (ANP) - Het College van Procureurs-Generaal ziet geen enkele aanleiding om het onderzoek naar de dood van Pierre Bouleij onder te brengen bij een ander parket. Het wijst het verzoek daartoe van advocaat N. Meijering, de advocaat van de nabestaanden van Bouleij, af. Het college stelt desgevraagd vertrouwen te hebben in de objectiviteit van de hoofdofficier van justitie en de rechter-commissaris.

De Bosschenaar Bouleij kwam in december om het leven door een schot van een politieman. Mr. R. Craemer, hoofdofficier van justitie in Den Bosch, zei eerder al dat hij het niet nodig vindt dat er een nieuw onderzoek komt. Het onderzoek naar de dood van Pierre Bouleij staat onder leiding van een onafhankelijke rechter-commissaris. Dat is een garantie voor de objectiviteit en de deugdelijkheid, aldus een woordvoerster van het openbaar ministerie gisteren.

De raadsman van de nabestaanden, mr. N. Meijering, noemt het onderzoek "broddelwerk." Volgens hem is het onder andere uitgevoerd door enkele naaste collega's van de agent die het dodelijke schot loste. Hij stelt dat is toegewerkt naar de conclusie dat de agent uit noodweer handelde. Meijering vindt dat een ander parket het onderzoek moet overnemen.

Raadsman Wasser van de betrokken agent heeft geen enkel begrip voor de houding van zijn collega Meijering. Volgens hem is het onderzoek gedegen uitgevoerd . De belangrijkste bevindingen zijn naar zijn mening afkomstig van deskundigen van een ander korps, de patholoog-anatoom en het gerechtelijk laboratorium, en niet van de naaste collega's van de agent di e heeft geschoten. In een uitzending van Omroep Brabant zei hij gisteren het wel erg gemakkelijk en goedkoop te vinden om het onderzoek te bestempelen als broddelwerk.

Inmiddels is uitgelekt dat uit het onderzoek door de rijksrecherche blijkt dat Bouleij, die een mes in zijn hand had, vlak bij de agent stond toen die het dodelijke schot loste. Uit sporen blijkt dat de kogel vrijwel zeker eerst door het lichaam is gegaan en pas daarna door een deur, om vervolgens in de huiskamer te belanden. Dat ondersteunt de lezing van de politie dat het noodweer betrof. De woordvoerster van het openbaar ministerie in Den Bosch wil inhoudelijk niet op de resultaten van het onderzoek ingaan.

Teleurgesteld

Na de dood van Bouleij medio december ontstonden in Den Bosch heftige rellen. In drie avonden ontstond een schade van minstens 3,5 miljoen gulden.

Craemer is teleurgesteld dat de raadsman van de nabestaanden de integriteit van het openbaar ministerie in twijfel trekt. "Het OM wil ook nog aanvullende informatie. De raadslieden van zowel de nabestaanden als de desbetreffende agent kunnen daar ook om vragen.

Pas daarna trekt Justitie definitieve conclusies. Daarbij betracht het OM de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Beide advocaten krijgen de beschikking over alle rapporten", aldus de woordvoerster.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Onderzoek Bouleij niet naar ander parket

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken