Bekijk het origineel

Weer gevechten in grensgebied van Macedonië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Weer gevechten in grensgebied van Macedonië

Uitbreiding Albanese rebellie gevreesd

4 minuten leestijd

DEBELDE - Daags nadat vuurgevechten tussen etnisch Albanese guerrillastrij ders en het Macedonische leger drie militairen het leven hadden gekost, is er gisteren opnieuw geschoten in het bergachtige grensgebied van Macedonië. Volgens het ministerie van Defensie in Skopje bestookten de rebellen posities van het regeringsleger met mortiergeschut. Of er opnieuw slachtoffers zijn gevallen was nog niet bekend.

Volgens Macedonië wordt er alleen in een handvol dorpen rond Tanusevci (30 kilometer ten noorden van de hoofdstad) gestreden, maar gevreesd wordt dat de strijd een groter deel van het land in zijn greep zal krijgen. Om een verdere toestroom van rebellen te voorkomen heeft Macedonië de grenzen met Kosovo gesloten voor binnenkomend verkeer. Een deel van de rebellen zou uit de aangrenzende Servische provincie komen.

De onlusten bedreigen de wankele stabiliteit in het gebied. Juist Macedonië was tot nu toe -anders dan Kosovo en de grensstreek tussen Kosovo en de rest van Servië- gevrijwaard gebleven van etnisch geweld, terwijl een kwart van de inwoners van het land etnisch Albanees is. In reactie op het toenemende geweld heeft het Amerikaanse contingent KFOR-militairen zijn aanwezigheid in het Kosovaarse Debelde versterkt. Van daaruit houden de Amerikanen onder meer met behulp van Apache-gevechtshelikopters toezicht op de strijd aan de Macedonische zijde van de grens.

Daags na de gedeeltelijke mobilisatie van legerreservisten hebben de autoriteiten in de Macedonische hoofdstad Skopje ook alle politiereservisten gemobiliseerd. Minister van Buitenlandse Zaken Srdjan Kerim drong aan op spoedoverleg met de leiders van de etnische Albanezen in Kosovo "om deze crisis op een voor iedereen aanvaardbare manier op te lossen."

Woordvoerder Richard Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de acties "van extremisten die de stabiliteit van Macedonië, Kosovo en de regio pogen te ondermijnen." Buitenlandcoördinator van de Europese Unie Javier Solana liet zich in soortgelijke bewoordingen uit en riep de etnisch Albanese leiders op "duidelijk afstand te nemen" van het geweld.

De Democratische Partij van Albanezen, een van de coalitiepartners, veroordeelde gisteren de gewapende acties van etnische Albanezen in het grensgebied. "Deze incidenten vormen een ernstige provocatie van de vrede en de stabiliteit", verklaarde de partij. Premier Ljubco Georgievski zei dat de KFOR-troepen in Kosovo veel te slap reageren op de nieuwe crisis. Hij hield spoedberaad met zijn kabinet en zei dat hij over de kwestie had overlegd met de premiers van Bulgarije, Griekenland en Albanië, die "technische steun" hadden toegezegd om de crisis op te lossen. De Bulgaarse president, Petar Stojanov, op bezoek bij de NAVO in Brussel, bevestigde dat hij zijn buurland zondagavond troepen heeft aangeboden om de strijd aan te gaan met de rebellen. Stojanov zei dat zijn Macedonische ambtgenoot Boris Trajkovski hem om de militairen had gevraagd.

Een gezant van de NAVO, Daniel Speckhard, was in Skopje en verzekerde de regering dat KFOR-eenheden in en rond Debelde zoeken naar mogelijke bergplaatsen van wapens.

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maakt zich zorgen om de toestand in het grensgebied. De etnisch Albanese rebellie in Macedonië en in de bufferzone tussen Kosovo en de rest van Servië waren gisteren het belangrijkste onderwerp van het gesprek dat een hoge OVSE-afvaardiging voerde met de Griekse minister van Buitenlandse Zaken. De huidige voorzitter van de Permanente Raad van de OVSE, de Roemeen Liviu Bota, riep de betrokken partijen op af te zien van geweld en een dialoog aan te gaan.

De oplopende spanningen hebben de regeringen van Macedonië en Griekenland tot het inzicht gebracht dat het geschil over de naam van de voormalige Joegoslavische republiek zo snel mogelijk uit de wereld geholpen moet worden, heeft de Griekse regeringswoordvoerder Dimitris Reppas gisteren gezegd. Griekenland zegt dat zijn noordelijke provincie het alleenrecht heeft op de naam Macedonië en dat hetgebruik ervan door de regering in Skopje expansionistische bedoelingen verraadt.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren gezegd dat de spanningen in het grensgebied tussen Macedonië en Kosovo het gevolg zijn van het feit dat het Joegoslavische leger zich indertijd uit Kosovo heeft moeten terugtrekken. Volgens Poetin valt de situatie te vergelijken met de Russische ervaringen met Tsjetsjenië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Weer gevechten in grensgebied van Macedonië

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken