Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Justitie zette infiltrant in tegen valsemunters"

Aanval advocaten op openbaar ministerie

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Het openbaar ministerie heeft in het onderzoek naar vier van valsemunterij verdachte mannen een criminele burgerinfiltrant ingezet, die bovendien misdrijven uitlokte. Justitie moet daarom in deze strafzaak niet-ontvankelijk worden verklaard.

Dat stellen de advocaten van de verdachten. De rechtbank gaat echter nog niet in op het verzoek van de raadslieden om de vermeende infiltrant als getuige te horen.

Gisteren begon voor de rechtbank in Utrecht het proces tegen vier mannen die volgens justitie voor zeker 750 miljoen gulden aan vals geld hebben gemaakt. Twee verdachten, de 30-jarige A. B. uit Utrecht en zijn 21-jarige plaatsgenoot R. van L., waren respectievelijk directeur en technicus bij Grafisch Centrum Utrecht, de Maarssense drukkerij waar het geld eind juli werd gemaakt.

Met een zeer geavanceerde kopieermachine maakten ze in twee weken tijd ruim een miljoen biljetten van 100 Amerikaanse dollar en een half miljoen biljetten van 1000 Duitse mark. In die periode had het grootste deel van het personeel vrijaf gekregen van B.

Op 9 augustus werden de valse bankbiljetten in een busje naar een loods in Zeebrugge gebracht. De politie onderschepte het transport al ter hoogte van Gorinchem. In het busje zat de 42-jarige P. V. uit Wilrijk. In een wagen die het transport begeleidde, zat de 28-jarige IJsselsteiner R. van R.. Beide mannen zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het transport en het contact met de afnemer van het geld, een Belg die bekendstaat onder de naam J. de M.

De M. bleek echter werkzaam als informant voor de Belgische justitie. Naar eigen zeggen is hij een premiejager en leeft hij van de premies die hij krijgt voor het opsporen van valsemunters. In deze zaak zou dat 10 procent van de waarde van het valse geld zijn, zo'n 75 miljoen gulden.

Zwijgrecht

Maar volgens de raadslieden van de verdachten is De M. een criminele burgerinfiltrant. Hij zou een actieve rol hebben gespeeld bij de illegale transactie en de misdrijven hebben uitgelokt. Dit betekent volgens de raadslieden dat justitie het bewijs onrechtmatig verkregen heeft.

De advocaten vroegen de rechtbank om De M. en enkele medewerkers van justitie in België op te roepen als getuigen. De rechtbank heeft hierin nog niet toegestemd. Zij zou vandaag verdergaan met de inhoudelijke behandeling van de zaak. De vier verdachten beroepen zich tot nu toe op hun zwijgrecht. Zij willen de vragen van de rechters pas beantwoorden als de getuigen zijn gehoord.

Eind 2000 ging het OM in Rotterdam in een zaak tegen een Joegoslavische valsemuntersbende onderuit. De Duitse justitie wilde toen niet dat een Duitse infiltrant een verklaring aflegde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken