Bekijk het origineel

Discussie over monumentjes in de berm

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Discussie over monumentjes in de berm

Hoogeveen neemt maatregelen tegen gevaarlijke situaties

4 minuten leestijd

HOOGEVEEN - Op verzoek van de provincie Drenthe staat de gemeente Hoogeveen niet meer toe dat er in de bermen van gemeentelijke wegen monumentjes worden opgericht ter nagedachtenis aan dierbaren die op die plaats door een verkeersongeval om het leven zijn gekomen. Hoewel de meeste gemeenten tot op heden geen gehoor hebben gegeven aan de provinciale oproep, lijkt hier en daar de discussie over de monumentjes op gang te komen.

In november vorig jaar besloot de provincie Drenthe al dat rouwmonumentjes langs provinciale wegen niet meer zijn toegestaan. De gedenktekens zouden de aandacht van de weggebruikers afleiden en gevaarlijke verkeerssituaties in de hand werken. Het provinciebestuur stuurde brieven naar zijn gemeentes met een oproep om de lokale wegen ook vrij te houden van monumenten. Bloemen op de plaats van

een dodelijk verkeersongeval zijn

toegestaan, maar daar houdt het mee op.

Volgens een woordvoerder van de provincie Drenthe heeft het provinciebestuur begrip voor nabestaanden die een teken oprichten op de plaats waar een geliefde de dood heeft gevonden in het verkeer. Maar meestal levert dit volgens haar gevaarlijke verkeerssituaties op, omdat weggebruikers worden afgeleid door confronterende borden of betonnen kruisjes in de bermen. "Permanente gedenktekens zijn verboden, maar bloemen zijn nog wel toegestaan. Dit om nabestaanden toch nog de kans te geven om ingrijpende zaken te verwerken. Bloemen leiden niet zozeer af en zijn niet blijvend", aldus de woordvoerder.

Hoogeveen lijkt in Drenthe vooralsnog voorop te lopen in de behandeling van de nieuwe regels die de provincie als aanbeveling aan lokale besturen heeft gedaan. Veel gemeentes hebben het provinciale advies naast zich neergelegd of nog op geen enkele wijze behandeld.

Speelweiden

De gemeente Emmen is er daar één van. Wel is Emmen volgens een woordvoerder terughoudend in het toelaten van monumentjes langs de lokale wegen. "De aanwezigheid van een gedenkteken op de plaats van een ongeval duidt erop dat de plek al onveilig is. Als op die plaats de aandacht van automobilisten afgeleid wordt, gebeuren er straks opnieuw ongelukken."

Assen heeft zijn beleid op dit gebied wel opgenomen in een APV-besluit. Op lokale wegen is het verboden om monumentjes te plaatsen. De APV-regel geldt voor alle openbare gebieden. Daar vallen bijvoorbeeld ook speelweiden en andere openbare terreinen onder. Een woordvoerder van de gemeente Assen zegt dat de APV-maatregel heel breed inzetbaar is. "Ook borden met reclameslogans en dergelijke onderwerpen wij aan een test of ze ruimtelijk passen en verkeerstechnisch geen gevaar vormen voor weggebruikers."

De gemeente Noordenveld heeft zelfs nog helemaal geen zicht op een nieuwe beleidsregel voor de plaatsing van gedenktekens in bermen van lokale wegen. In Noordenveld is nog op geen enkele wijze gekeken naar de adviesbrief van de provincie. Tot op dit moment is het geen 'hot item' binnen de gemeente.

Ook het gemeentebestuur van Meppel heeft de nieuwe maatregel nog niet op de agenda staan. Het blijkt dat gemeentes vaak niet de noodzaak zien van aanpassing van de lokale regels als er langs zijn lokale wegen geen monumentjes voor verkeersslachtoffers zijn geplaatst.

Flevoland

In tegenstelling tot Drenthe staat de provincie Flevoland wel monumentjes langs de provinciale wegen wel toe, maar onder bepaalde voorwaarden. Ze moeten binnen een afmeting blijven van een halve meter en ze mogen slechts drie jaar blijven staan. De maatregel is volgens een woordvoerder ook aan de orde geweest in het overleg tussen provincie en gemeentes. "Het merendeel van de gemeentes volgt ons beleid. Gemeentes die ons beleidsadvies niet volgen, hebben vaak nog op geen enkele manier te maken gehad met vragen van nabestaanden voor plaatsing van gedenktekens.

Ook in Zeeland mogen de bermmonumentjes gewoon blijven staan langs provinciale en lokale wegen. Zeeland geeft slechts opdracht om ze weg te halen, als betrokkenen aangeven dat het object moet verdwijnen of als het rechtstreeks gevaar oplevert voor de verkeersveiligheid.

Respect

De provincie Groningen bekijkt per geval of plaatsing van een gedenkteken gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid. Zo niet, dan krijgen nabestaanden die een kruisje of iets dergelijks willen plaatsen groen licht. "Wij respecteren gevoelens en emoties van mensen en willen niet zo rigoureus zijn als Drenthe, dat werkelijk alle soorten en maten monumentjes verbiedt", vertelt een woordvoerder van de provincie Groningen.

Buurprovincie Friesland vormt een uitzondering. De provincie staat geen monumentjes toe in de bermen langs het provinciale wegennet. Friesland heeft echter geen brieven gestuurd naar haar gemeentes, zoals Drenthe eerder wel deed.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Discussie over monumentjes in de berm

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken