Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"VS-ambassade in Israël verhuist naar Jeruzalem"

Powell zegt dat president Bush vastbesloten is

4 minuten leestijd

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush is vastbesloten de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Premier Ariel Sharon heeft een brief gestuurd naar de Palestijnse leider Yasser Arafat waarin hij zegt te hopen "in de nabije toekomst" contact met hem op te nemen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, maakte gisteren bekend dat Bush het verhuizingsplan serieus neemt. Hij maakte overigens wel duidelijk dat "in het licht van de huidige situatie" niet bekend is wanneer "het proces van de verplaatsing" begint.

De komst van een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem ligt gevoelig, omdat zowel de Joden als de Palestijnen aanspraak maken op (delen van) de Heilige Stad. De toekomstige status van Jeruzalem is ook een van de grootste struikelblokken in het intussen vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten.

In Israël is met groot enthousiasme gereageerd op de mededeling van Powell, vooral omdat de Amerikaanse minister Jeruzalem omschreef als de hoofdstad van Israël.

De Nederlandse ambassade in Israël staat net als die van vrijwel alle andere landen in Tel Aviv. Voorheen bevonden de meeste ambassades zich in Jeruzalem, maar na een resolutie van de VN-Veiligheidsraad op 20 augustus 1980 om alle buitenlandse vertegenwoordigers uit Jeruzalem te verwijderen, verkasten de diplomaten en hun aanhang.

Voor 1967 viel het oostelijke deel van Jeruzalem onder Jordanië en het westelijke onder Israël. In dat jaar veroverde Israël Oost-Jeruzalem. In 1980 werden de twee stadsdelen ook wettelijk samengevoegd en daarmee was de annexatie formeel een feit. In de betrokken resolutie veroordeelt de Veiligheidsraad dat. Den Haag verhuisde de vertegenwoordiging nog in augustus van dat jaar.

Klapperpistool

De Israëlische strijdkrachten ontkennen dat de kersverse Israëlische minister van Defensie, Benyamin Ben Eliezer, gisteren in de Gazastrook door een sluipschutter is beschoten. De minister bezocht samen met de chefstaf van de strijdkrachten, Shaul Mofaz, militaire posities in de Gazastrook.

Volgens eerdere berichten nam een onbekende schutter de bewindsman bij Khan Younis tweemaal onder vuur. Eén keer toen hij op het dak van een militaire post stond en opnieuw toen hij het pand verliet.

Volgens het Israëlische leger heeft nader onderzoek uitgewezen dat de schoten niet gericht waren op de minister, maar op een nabijgelegen basis. "Vijandelijke terroristische activiteiten, inclusief geweerschoten, zijn een algemeen voorkomend verschijnsel in dit gebied sinds de start van de Palestijnse opstand in september", aldus een verklaring van de strijdkrachten.

Ben Eliezer reageerde vrij laconiek na het incident. "Ik dacht dat het om een klappertjespistool ging naar aanleiding van het Poerimfeest", zei hij later. Israël viert deze week het Joodse feest.

Nabij Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zijn tijdens betogingen 29 Palestijnen gewond door Israëlische militairen. Dat meldden getuigen en ziekenhuisfunctionarissen. Het waren de ergste ongeregeldheden sinds het aantreden van premier Sharon.

Brief naar Arafat

Sharon heeft een brief gestuurd naar de Palestijnse leider Yasser Arafat waarin hij zegt te hopen "in de nabije toekomst" contact met hem op te nemen. Donderdag zei de premier dat hij pas met de Palestijnen zou gaan praten als het geweld tegen Israël is opgehouden, maar dat herhaalde hij niet in de brief. Een adviseur van Sharon, Raanan Gissin, zei dat Sharon mogelijk persoonlijk contact zal leggen met Arafat om te proberen het geweld te stoppen. De Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo, sprak zich gisteren uit tegen contact tussen de Palestijnen en de regering van Sharon.

Sharon reageerde met zijn bief op gelukwensen die Arafat hem donderdag had gestuurd naar aanleiding van zijn eerste dag als premier. De twee politieke leiders liggen al tientallen jaren met elkaar overhoop en Sharon heeft altijd geweigerd Arafat de hand te schudden. Vorig jaar noemde Sharon de Palestijnse leider in een interview een moordenaar. De Palestijnen beschouwen Sharon als een aartsvijand, omdat hij in het leger en als politicus heftig tegen de Palestijnen heeft gestreden.

Het geweld barstte los na een bezoek van Sharon aan de Tempelberg in Jeruzalem. Sindsdien zijn 423 mensen omgekomen, meest Palestijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken