Bekijk het origineel

Vergunning Habog Borssele definitief

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vergunning Habog Borssele definitief

Bouw kernafvalopslagplaats gaat door

3 minuten leestijd

DEN HAAG/BORSELE - De Raad van State heeft alle bezwaren verworpen die zij n ingediend tegen de vergunning voor het bouwen van de kernafvalopslagplaats Habog door de Covra in Borssele.

De Habog, die inmiddels in aanbouw is, moet in 2003 worden opgeleverd. De opslagplaats is bestemd voor het hoogradioactieve afval dat vrijkomt als straks de opgebrande splijtstofstaven uit de kerncentrales in Borssele en Dodewaard zijn opgewerkt in de omstreden Britse opwerkingsfabriek BNFL in Sellafield en de opwerkingsfabriek van Cogéma in Frankrijk.

Tevens moet de Habog tijdelijk plaats bieden aan het radioactieve afval van ECN in Petten en de Technische Universiteit in Delft. Dit kernafval, waarvoor Delft en Petten zelf geen plaats hebben, is enige tijd geleden onder luid protest van Greenpeace per vrachtwagen naar Borssele vervoerd in zogenaamde Castor-containers.

De kernenergievergunning voor de Habog werd in december vorig jaar onder meer aangevochten door de gemeente Borsele en Gedeputeerde Staten van Zeeland. De twee overheden hebben op zich geen problemen met de bouw van de Habog, maar zij willen geen radioactief afval meer hebben uit Delft en Petten. De gemeente Borsele vindt dat minister Pronk van VROM zich moet houden aan de belofte dat het TUD- en ECN-afval voortaan verscheept zal worden naar de Verenigde Staten. Op de zitting bij de Raad van State in december wilde de landsadvocaat hiervoor echter geen garantie geven.

Behalve door GS en de gemeente werd de kernenergievergunning belaagd door Greenpeace, de stichting Miljoenen Zijn Tegen en een aantal omwonenden en agrariërs. Zij hebben voornamelijk twijfels over de veiligheid van de opslagplaats. Volgens de milieuorganisaties is er onvoldoende gekeken naar het overstromingsrisico als gevolg van een stijging van de zeespiegel. Ook zou de opslagplaats kwetsbaar zijn voor menselijke fouten en neerstortende vliegtuigen. De ministers van VROM, EZ, WVS en Sociale Zaken stellen echter dat de risico's van de Habog aan alle kanten zijn afgedekt. Zelfs gasexplosies, neerstortende vliegtuigen, overstromingen en menselijk falen leveren geen rampen voor de bevolking op zoals met name de stichting Miljoenen Zijn Tegen wil doen geloven, aldus de betrokken ministeries. De Raad van State vindt de bezwaren van de tegenstanders voldoende weerlegd in de veiligheidsrapportage en het milieueffectrapport.

Vormfouten

De kernenergievergunning van de Habog kent een lange geschiedenis. In 1995 diende de Covra (Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval) al een aanvraag in. Die werd in 1996 gehonoreerd, maar in 1997 vernietigd door de Raad van State omdat er vormfouten waren gemaakt. In 1998 beslisten de ministeries opnieuw op de aanvraag. Deze beslissing is nu door Raad van State in stand gelaten.

Miljoenen Zijn Tegen voerde in december niet alleen een procedure tegen de Habog-vergunning. De milieuclub pleitte in een andere rechtszaak ook voor intrekking van de oprichtingsvergunningen van de kerncentrales. Deze procedure, die in het teken stond van een zeer trage afhandeling door de Raad van State en wraking van staatsraden door Miljoenen Zijn Tegen, liep voor de milieugroepering op niets uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's

Vergunning Habog Borssele definitief

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's

PDF Bekijken