Bekijk het origineel

Holocaustcongres

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Holocaustcongres

3 minuten leestijd

BEIROET (AP) - De Libanese regering heeft gisteren een congres verboden dat een aantal Europese en Amerikaanse organisaties die de holocaust ontkennen volgende week in Beiroet wilde houden. Behalve Joodse organisaties hadden ook veertien Arabische intellectuelen de regering gevraagd het congres te verbieden. Rabbijn Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Centrum in de VS zei dat het besluit van de Libanese regering "een opmerkelijke en zeer, zeer positieve ontwikkeling" vertegenwoordigt.

Tsjetsjenië

MOSKOU (AP) - De Russische procureur-generaal Vladimir Oestinov heeft gisteren gemeld dat de vermissing van 200 personen tijdens Russische militaire operaties in Tsjetsjenië wordt onderzocht. Oestinov zei dit in een gesprek met Russische parlementsleden en leden van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. "Geen misdaad of schending van de mensenrechten in Tsjetsjenië ontsnapt aan de aandacht van het Russische openbaar ministerie", zei Oestinov.

Kerncentrale

VILNIUS (AP) - De EU wil dat Litouwen zijn enige kerncentrale voor 2009 sluit. Doet het dat niet dan mag het land geen lid worden van de EU. Dat heeft Anders Henriksson, die namens de EU met Litouwen onderhandelt, gisteren gezegd. Vilnius wil de onderhandelingen in 2002 afsluiten en in 2004 tot de EU toetreden. De Litouwse regering heeft in januari besloten een van de twee reactoren van de Ignalina-centrale te sluiten, maar dat is volgens de EU niet voldoende.

Bombardement

COLOMBO (AP) - De Srilankaanse luchtmacht heeft gisteren een belangrijke basis van de Tamil Tijgers gebombardeerd. Bij de aanval werd "Beirut Base" in het oostelijke district Batticaloa volgens een regeringswoordvoerder vernietigd en een groot aantal slachtoffers gemaakt onder de rebellen. Cijfers werden niet gegeven. Meestal worden bases van de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) bemand door 100 tot 200 strijders.

"Mein Kampf"

MUNCHEN (AP) - Het openbaar ministerie in München zal geen stappen nemen tegen Yahoo!. Op de sites van de Amerikaanse internetonderneming wordt "Mein Kampf" van Adolf Hitler te koop aangeboden, terwijl de Duitse wet de handel in dat boek verbiedt. Woordvoerder Manfred Wick verklaarde gisteren dat Yahoo! niet kan worden aangeklaagd op verdenking van het aanzetten tot haat, omdat het niet Yahoo! is, maar particulieren die via het internetbedrijf het omstreden boek aanbieden.

Uithangbord

SEOUL (AP) - De eigenaar van een met nazi-symbolen uitgerust café in Seoul heeft de naam van zijn etablissement veranderd in "Ditler Techno Bar and Cocktail Show" nadat het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles via de Zuid-Koreaanse ambassadeur protest had aangetekend tegen "Hitler", wat eerst op het uithangbord stond. Hong Ding Hwan zei dat hij maar één letter had veranderd omdat hij geen geld had om de hele naam te wijzigen. "Het spijt mij oprecht dat ik het Joodse volk heb beledigd. Het was niet mijn bedoeling", zei Hong.

Toledo

LIMA (RTR) - De meest kansrijke kandidaat in de Peruaanse presidentsverkiezingen op 8 april, Alejandro Toledo, is in opspraak geraakt wegens vermeend cocaïnegebruik. Toledo zegt in opdracht van ex-president Fujimori te zijn gedrogeerd. Het blad Caretas maakte gisteren openbaar dat de presidentskandidaat in 1998 positief testte voor cocaïne en andere drugs. Tegenkandidaat Lourdes Flores, die op Toledo achterligt in de opiniepeilingen, riep daarop dat drugsverslaafden niet geschikt zijn als staatshoofd.

Borneo

JAKARTA (DPA) - De Dayaks en de Madurezen, die al ruim een maand tegen elkaar vechten op het eiland Borneo, hebben een vredesakkoord gesloten. Daarbij is bemiddeld door de Indonesische vice-president Sukarnoputri. Gisteren vielen er door gewelddadigheden nog zeventien doden. Op het Indonesische deel van het eiland Borneo braken ruim een maand geleden rellen uit tussen Dayaks en Madurezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Holocaustcongres

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken