Bekijk het origineel

Druk op directie van NS neemt toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Druk op directie van NS neemt toe

CNV Bedrijvenbond spant kort geding aan

3 minuten leestijd

DEN HAAG/UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen geven vooralsnog niet toe aan de druk zich alsnog te scharen achter het advies van de commissie-Blankert/Stekelenburg. De NS-directie verwierp dinsdag het advies dat voorziet in opschorten van het door het personeel afgewezen nie uwe dienstrooster. Gisteren bleef zij bij haar standpunt ondanks dreigende juridische procedures.

Zowel minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) als de vakbonden willen dat het spoorbedrijf voorlopig de huidige dienstregeling doorzet. In de tussentijd kunnen dan de gevolgen van de vernieuwingen in kaart worden gebracht. De CNV Bedrijvenbond spande daartoe gisteren bij de rechtbank van Utrecht een kort geding aan. Het is nog niet duidelijk wanneer dat dient. NS-topman J. Huisinga wacht het "rustig" af. "Er ligt een akkoord met de bonden. Dat zal de rechter ook zien."

Het CNV vaart een andere koers dan de radicalere VVMC. Die laatste wil af van het basisakkoord waarvan het 'rondje rond de kerk' een onderdeel is. De Bedrijvenbond wil zich echter houden aan de indertijd gezette handtekening onder het akkoord, "want daar staan we nog steeds achter", aldus bestuurder W. Kusters. Opzeggen van het akkoord zou inhouden dat andere, wel gewaardeerde onderdelen ervan ook van tafel zouden gaan en dat wil de CNV Bedrijvenbond ten koste van alles voorkomen. Kusters: "Alleen voor dat ene onderdeel is geen draagvlak. Daar ontstaat steeds de narigheid over. We willen een groter draagvlak en daarvoor kunnen Blankert en Stekelenburg zorgen."

Ook de Bedrijvenbond gelooft de NS-directie niet wanneer die zegt dat opschorting van de plannen, zo kort voor de invoering op 10 juni, niet kan. "Het is niet makkelijk. Maar het kan wel. Het is onwil van de directie. Dat weten wij van onze leden bij de planning van het bedrijf", aldus Kusters.

Brieven

Ook minister Netelenbos riep de NS-directie op zich alsnog achter het advies van de commissie te scharen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft zij van de NS-directie een uiterste inspanning te verwachten om het conflict zo spoedig mogelijk op te lossen. De NS-top wees in een retourbrief nogmaals op zijn eerdere voorstel voor een onafhankelijke toetsing "op nut en noodzaak" van zijn plannen. Daartoe is NS nog steeds bereid, aldus een woordvoerder. Volgens Huisinga kunnen er echter pas veranderingen worden aangebracht als het geplande rooster 10 juni eenmaal in werking is. Het duurt dan wel enkele maanden voordat veranderingen kunnen zijn doorgevoerd.

FNV Bondgenoten geeft de NS-directie nog een week de tijd tot 'inkeer' te komen. De bond hoopt door intensief lobbyen NS achter het commissieadvies te krijgen. "Gaat de directie niet om, dan volgen er acties", aldus bestuurder A. van den Berg gisteren na afloop van een bijeenkomst met kaderleden. Volgens de vakbondsman staat de NS-directie geïsoleerd. "Wij willen Huisinga graag uit zijn isolement halen."

Publieksvriendelijk

FNV Bondgenoten riep gisteren de collectieven op nog geen acties te gaan voeren. Mocht de bond volgende week toch besluiten tot acties over te gaan, dan zullen dat in eerste instantie waarschijnlijk geen stakingen zijn. FNV Bondgenoten kiest voor publieksvriendelijke acties als een dag gratis reizen. Ook de radicalere VVMC riep de collectieven op geen actie te voeren. Deze bond wil het kort geding wel doorzetten, ook zonder steun van FNV Bondgenoten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Druk op directie van NS neemt toe

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken