Bekijk het origineel

Hoogwater komende dagen geen probleem

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoogwater komende dagen geen probleem

Scheepvaart op delen Rijn stilgelegd

2 minuten leestijd

LELYSTAD (ANP) - Rijkswaterstaat verwacht voor komend weekend nog geen problemen door hoge waterstanden in de Rijn, de Waal en de Maas. Volgens een woordvoerder van het berichtencentrum in Lelystad komt er wel veel, maar nog geen bedreigend water aan.

In Duitsland en Zwitserland zijn op diverse plaatsen al problemen ontstaan door aanhoudende, zware regenval en smeltwater van de Alpen. De scheepvaart is op delen van de Rijn stilgelegd. Zijrivieren van de Rijn zoals de Moezel, de Saar en de Neckar zijn ver buiten de oevers getreden, waardoor aanliggende plaatsen onder water zijn gelopen. Dat water komt via Lobith Nederland binnen.

Rijkswaterstaat voorziet voor morgen een waterstand van 14,65 meter boven NAP bij Lobith. Het lijkt erop dat het water daarna doorstijgt tot boven de 15 meter. Bij een waterstand van 15,50 meter boven NAP gaan waterschappen en polderdistricten maatregelen nemen, zoals het openen van stuwen en inlaten. Dan lopen de uiterwaarden en rivierkades onder water.

Het Waterschap Veluwe verwacht voor dinsdag in de Wilpse en Nijenbeker Kleipolder beperkte dijkbewaking langs de IJssel te moeten instellen. Dat houdt een regelmatige extra controle in. Sommige boerderijen in het gebied zullen geïsoleerd raken als het water doorstijgt, zoals gisteren werd verwacht.

Verhoogd

Anders dan in Duitsland zijn in Nederland alle dijken sinds het hoogwater van 1995 verhoogd en verbeterd. Daardoor is er op grond van de gisteren bekende gegevens geen enkel risico voor het onderlopen van woongebieden. In 1995 bleken de nog niet verbeterde dijken bestand tegen een hoogste waterstand van 16,80 meter boven NAP bij Lobith. Voor de Maas kan Rijkswaterstaat maar tot 12 uur vooruit voorspellen, omdat de waterstand in die rivier sterk afhankelijk is van regenval in België en Frankrijk.

Waterschap Vallei&Eem verwacht dat morgen de zomerkade langs de Nederrijn tussen Wageningen en Rhenen zal overstromen. De uiterwaarden stroomden gistermiddag al vol omdat het waterschap de sluisjes in de zomerkade openzette om beschadiging van de kade te voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Hoogwater komende dagen geen probleem

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken