Bekijk het origineel

Israël en Palestijnen praten weer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Israël en Palestijnen praten weer

Politiek overleg in Athene ondanks aanhoudend geweld in Gazastrook

4 minuten leestijd

GAZA-STAD (AP) - Ondanks aanhoudend geweld in de Gazastrook hebben Israëliërs en Palestijnen gisteren in de Griekse hoofdstad Athene politiek overleg gevoerd op het hoogste niveau sinds premier Ariel Sharon vorige maand in functie trad.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, sprak in Athene met de Palestijnse minister van Planning, Nabil Shaath, en onderhandelaar Saeb Erekat. Hij zei dat was afgesproken de gesprekken te hervatten, maar voorlopig alleen over veiligheidskwesties. Dat overleg zal op een nader te bepalen locatie worden gevoerd, in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Verenigde Staten.

Peres sprak de hoop uit dat het veiligheidsoverleg zal leiden tot een einde aan het geweld en dat het zo hervatting van de vredesonderhandelingen mogelijk zal maken. Premier Sharon sluit vredesonderhandelingen uit zolang het geweld voortduurt. Shaath en Erekat waren minder optimistisch dat het veiligheidsoverleg positief resultaat zal hebben. "Wij zien de zaken anders", zei Erekat. Israël moet "gesloten overeenkomsten eindelijk nakomen", zei hij. "De kortste weg naar vrede en veiligheid voor de Palestijnen en Israëliërs is beëindiging van de Israëlische bezetting."

Het gesprek tussen Shaath, Erekat en Peres was gearrangeerd door Javier Solana, de coördinator van het buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Solana en EU-gezant voor het Midden-Oosten Miguel Moratinos voerden eerder afzonderlijk overleg met Shaath en Peres. Solana zei beide partijen te hebben opgeroepen "geweld, ongeacht van welke kant, te veroordelen, maximale zelfbeheersing te betrachten en de veiligheidssamenwerking op een systematische en reguliere basis te hervatten."

Erekat bedankte Solana voor zijn inspanningen en zei dat ook voor de VS een rol is weggelegd. "Het is niet zo dat wij de Europeanen en Amerikanen vragen namens ons te onderhandelen. De onderhandelingen moeten uiteindelijk door de Palestijnen en de Israëliërs worden gevoerd. Maar wij hebben getuigen nodig", zei Erekat.

De Amerikaanse president George Bush heeft duidelijk gemaakt zich niet zo intensief met de bemiddeling tussen Israëliërs en Palestijnen te willen bezighouden als zijn voorganger Bill Clinton. Het escalerende geweld kan

de VS echter dwingen tot een actievere rol.

Ook Egypte en Jordanië proberen Israëliërs en Palestijnen weer met elkaar om de tafel te krijgen, zei de Jordaanse minister van Informatie, Taleb Rifai, gisteren. Egypte en Jordanië zijn tot nog toe de enige Arabische landen die vrede hebben gesloten met Israël. Tijdens overleg in de kantlijn van de recente Arabische top in Amman hebben Egyptische en Jordaanse functionarissen "enkele ideeën verzameld" om de toestand te stabiliseren en weer onderhandelingen op gang te krijgen. "Wij hopen dat alle partijen afspraken kunnen maken (...) over de verbetering van de situatie van de Palestijnen die te maken hebben met een hard en zeer lastig offensief", zei Rifai, die verder geen bijzonderheden gaf over het gezamenlijke initiatief.

Drie Israëlische parlementsleden hebben gisteren in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever een door hen als bemoedigend omschreven gesprek gevoerd met de Palestijnse leider Yasser Arafat. "Het is erg belangrijk om onder de politieke paraplu een oplossing te hebben om vermindering van het geweld te bewerkstelligen", zei Naomi Chazan van de Meretz-partij.

Bij een ongeluk met een Israëlische pantserwagen zijn gisteren op de Westoever vijf soldaten omgekomen. De M113 van Amerikaanse makelij, die werd ingezet bij de beveiliging van het gebied voor een gepland bezoek van minister van Defensie Binyamin Ben-Eliezer, reed met grote snelheid en sloeg toen over de kop, zo meldde een omstander. Vijf soldaten die op het dak van de wagen zaten werden door de pantserwagen verpletterd.

Israëliërs en Palestijnen namen elkaar gisteren weer met mortieren onder vuur in de Gazastrook. Voorzover bekend raakte niemand gewond. Dinsdagavond hadden Israëlische gevechtshelikopters gebouwen van de veiligheidstroepen van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Gaza aangevallen. In totaal werden zeventig raketten afgevuurd op vijf locaties in de Gazastrook en vielen er 77 gewonden, onder wie Palestijnse politiemensen. De raketaanvallen waren een vergelding voor een mortierbeschieting op de Joodse nederzetting Gush Katif eerder op de dag door Palestijnse extremisten.

Inwoners van Gush Katif hielden gisterochtend een protestmars. Om de betogende kolonisten te beschermen, blokkeerde het Israëlische leger de belangrijkste noord-zuidverbinding door Gaza drie uur lang met een tank en een pantservoertuig voor het Palestijnse verkeer, tot woede van Palestijnen die met de auto naar hun werk wilden gaan.

Israëlische militairen hebben gisteren op drie plaatsen op de Westelijke Jordaanoever zeven huizen van Palestijnen vernield, omdat ze zonder vergunning waren opgetrokken. Een Israëlisch comité zegt dat de afgelopen drie dagen meer dan twintig huizen van Palestijnen om die reden zijn afgebroken. Gedupeerden verklaarden jarenlang tevergeefs op een vergunning te hebben gewacht. Bij een van de huizen werd gisteren een rabbijn aangehouden die met anderen de sloop probeerde te beletten. "Dit is de ware en lelijke kant van de (Israëlische) regering. Ze neemt mooie woorden in de mond over beëindiging van geweld en het voorkomen van leed onder de bevolking, maar ondertussen vernielt ze de huizen van mensen die niets gewelddadigs doen", aldus Arik Esherman van de beweging Rabbijnen voor Mensenrechten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 april 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Israël en Palestijnen praten weer

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 april 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken