Bekijk het origineel

Akzo doet bonden eindbod

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Akzo doet bonden eindbod

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - Akzo Nobel heeft de vakbonden een eindbod voor de CAO voorgelegd. Het chemieconcern biedt in 26 maanden een loonsverhoging van twee keer 4 procent. Dat hebben de vakbonden CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten gisteren gezegd.

De bonden spreken van een onderhandelingsresultaat. Zij zijn niet te spreken over de nieuwe winstdelingsregeling die Akzo voor ogen heeft.

CNV Bedrijvenbond legt het eindbod neutraal voor aan de leden. Ook FNV Bondgenoten zal het resultaat neutraal voorleggen, met de kanttekening dat de winstdelingsregeling teleurstellend uitpakt. Volgens FNV-onderhandelaar B. Roodhuizen wantrouwt zijn achterban de groepsbeloning, deel van de winstdelingsregeling.

Ondanks de onvrede van de vakbonden spreekt Akzo Nobel over een "evenwichtig bod." Akzo-onderhandelaar R. Prins meent dat het resultaat van de onderneming en van groepen kan leiden tot 12 procent meer loon. In de eerste jaren is een groot deel hiervan volgens hem gegarandeerd. Wel zijn de bonden tevreden over de verhoging van het prepensioen van 75 naar 80 procent voor werknemers vanaf 62 jaar.

Werknemers die multifunctioneel inzetbaar zijn, krijgen een loonsverhoging tot 5 procent. De mensen die in de hoogste loonschalen zitten, gaan er nog eens 1 procent op vooruit. De jeugdschalen verdwijnen en de laagste drie loonschalen gaan 1 procent omhoog.

Verder is een compromis bereikt over de arbeidstijdverkorting. Werknemers krijgen een ADV-dag extra (in totaal 24) en mogen grotendeels zelf bepalen wanneer zij die dagen opnemen of dat zij die dagen verkopen. De CAO geldt voor 14.000 werknemers en moet per 1 april ingaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 april 2001

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Akzo doet bonden eindbod

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 april 2001

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken