Bekijk het origineel

Burgemeester Haanstra bewaakt na aanslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Burgemeester Haanstra bewaakt na aanslag

Diverse gemeentebesturen per brief bedreigd

3 minuten leestijd

GROOTEBROEK - "De dader heb ik wel gezien, maar niet herkend", zei een geëmotioneerde en aangeslagen burgemeester Haanstra van Stede Broec gistermiddag op een persconferentie. Een nog onbekend persoon schoot dinsdagavond met een vuurwapen door het autoraampje van de burgervader, die net terugkwam van een raadsvergadering. De burgervader krijgt voorlopig politiebewaking.

Een groot wit verband op de linkerwang verbergt de wond die Haanstra (64) aan het drama heeft overgehouden. Gisterochtend keerde hij terug uit het ziekenhuis. Bij de aanslag op zijn leven drong een kogel de wang binnen. Er werden geen vitale lichaamsdelen geraakt. Een operatie in de nachtelijke uren na het schietincident was nodig om de kogel te verwijderen.

Haanstra draaide op de bewuste dinsdagavond rond 21.30 uur met zijn auto de oprit van zijn woning op. Er tikte iemand op het portierraam. "Ik dacht dat het m'n vrouw was", aldus een onthutste burgemeester. "In onze huiselijke situatie komt het wel vaker voor dat mijn vrouw buiten onze twee poezen loopt te zoeken."

Toen de burgemeester het raampje van zijn auto had geopend, ging alles heel snel. De onbekende loste enkele schoten en ging ervandoor. Het slachtoffer is daarna op eigen kracht naar het ziekenhuis gereden zonder zich te realiseren dat er daadwerkelijk met een vuurwapen op hem was geschoten. Chirurgen ontdekten 's nachts een achtergebleven kogel in zijn gezicht. "Ik heb veel geluk gehad", vertelt hij. "En ik heb mijn leven ook te danken aan de specialisten in het ziekenhuis die de kogel hebben verwijderd zonder vitale delen van mijn gezicht te raken. Als mijn gezichtszenuwen waren geraakt, was ik voor altijd verminkt geweest. Straks herinneren uiterlijk alleen littekens nog aan het incident."

Motief

Een verklaring voor de aanslag heeft Haanstra niet. Hij is nooit bedreigd en sluit niets uit en weet ook niet of het motief in de privé- of de werksfeer ligt. "Ik en mijn vrouw zijn zeer getroffen door wat er gebeurd is. Dit grijpt buitengewoon diep in. De tijd zal leren of wij als echtpaar daadwerkelijk alle angst en emoties te boven zullen komen."

Het Algemeen Dagblad meldde vanmorgen dat verschillende gemeentebestuurders in Noord-Holland onlangs met de dood zijn bedreigd. Ten minste een van hen kreeg een kogel toegestuurd met een brief dat de volgende kogel voor hem bestemd zou zijn. Een ander kreeg te horen dat zijn vrouw zou worden verkracht. Er loopt al enige tijd een geheim onderzoek van politie en justitie naar bedreigingen waarmee geageerd wordt tegen de komst van asielzoekers naar de regio.

Legionella

De dader van de aanslag op Haanstra is spoorloos. De politie heeft een recherchebijstandsteam gevormd. Het openbaar ministerie wil niet zeggen hoe vaak is geschoten en met welk soort vuurwapen. Een signalement van de dader wil het OM ook niet geven, ook al heeft heeft Haanstra de dader gezien.

De burgemeester is vooral bekend van zijn tienjarige periode als voorzitter van de Westfriese Flora, een functie die hij in augustus van het afgelopen jaar neerlegde. Als reden gaf hij op dat hij steeds geconfronteerd werd met de legionellaramp, die in 1999 plaatsvond in Bovenkarspel en inmiddels aan 32 mensen het leven heeft gekost.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 april 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Burgemeester Haanstra bewaakt na aanslag

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 april 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken