Bekijk het origineel

Inspectie houdt vinger aan de pols bij stakingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Inspectie houdt vinger aan de pols bij stakingen

Telefooncentrales overbelast door reacties

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Patiënten mogen geen schade ondervinden van de actie van de huisartsen, vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Gebeurt dat wel, dan zal de IZG nagaan of de huisarts er alles aan gedaan heeft dit te voorkomen en zo nodig actie ondernemen.

De inspectie wijst de huisartsen erop dat mensen in noodgevallen medische hulp moeten krijgen. Ze inventariseert de klachten die binnenkomen en bekijkt die met spoed, aldus een woordvoerder. Een centraal meldpunt voor klachten is er niet. Maar zowel de inspectie als het ministerie van Volksgezondheid wordt gebeld door mensen die informatie willen of een klacht hebben.

Het waren gisteren vooral telefooncentrales die te kampen kregen met de gevolgen van de huisartsenstaking. Bij de patiëntenorganisatie NPCF kwamen veel klachten binnen van patiënten over de in hun ogen onduidelijke boodschappen op de antwoordapparaten van de huisartsen.

Ook de telefooncentrale van de Amsterdamse huisartsen raakte een aantal malen overbelast. Daar werd overigens niet alleen geklaagd, maar kwamen ook veel adhesiebetuigingen binnen. Ook elders in het land werden noodtelefoonnummers veel gebruikt om steun aan de staking te betuigen.

In Den Haag namen een kleine 1000 mensen gisteren contact op met de stakende huisartsen. De huisartsenvereniging voor het district Den Haag en omstreken heeft een aantal calamiteitenlijnen opengesteld voor patiënten met acute gezondheidsproblemen.

Actiepakket

Ongeveer honderd huisartsen uit de regio Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zijn vandaag naar Den Haag gegaan om met minister Borst te spreken. De medici willen de bewindsvrouw nog eens uitleggen waarom zij meer loon willen.

Borst zou een delegatie ontvangen die een petitie wilde aanbieden. De groep kwam ook het "Huisartsen Actiepakket" afleveren. Dit bevat tips die artsen kunnen helpen bij het terugdringen van de "enorme" werkdruk waarmee huisartsen momenteel hebben te kampen.

Veel huisartsen gebruiken de stakingsdagen overigens om patiënten te bezoeken die in drukkere tijden te weinig aan bod komen, zoals bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen. In het Gelderse mkz-gebied zorgen huisartsen dat zij goed bereikbaar zijn voor mensen die door de mkz-crisis zijn getroffen. In het Noord-Friese mkz-gebied staken de artsen niet mee.

Verzorgingstehuizen zeggen weinig last te hebben van de landelijke huisartsenstaking. Volgens de brancheorganisatie Arcares in Utrecht lijkt het erop dat in echte noodgevallen huisartsen bereid zijn toch uit te rukken. "We gaan ervan uit dat de huisartsen met respect omgaan met de bijzondere gevallen", stelt een woordvoerster van Arcares. "Tot nu toe zijn er geen probleemgevallen bekend." Ook afzonderlijke verzorgingstehuizen melden geen problemen te ondervinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Inspectie houdt vinger aan de pols bij stakingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken