Bekijk het origineel

Imam: Homoseksualiteit schaadt samenleving

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Imam: Homoseksualiteit schaadt samenleving

COC ziet geen heil in rechtszaak tegen moslims

3 minuten leestijd

HILVERSUM - "Homoseksualiteit is schadelijk voor de samenleving. Als deze ziekte zich onder de jeugd verspreidt, zal dat tot uitsterven leiden." Dat zei de Rotterdamse imam sjeik Khalil el-Moumni gisteravond in het tv-actualiteitenprogramma NOVA.

De imam wees erop dat Nederland meer ouderen dan jongeren telt. "Als straks ouderen niet meer actief zijn in de voortplanting en het baren van kinderen, wie brengen dan nog kinderen voort als mannen onderling trouwen en vrouwen ook?" zei de Marokkaanse imam van de An-Nasr-moskee. Volgens Khalil is homoseksualiteit in het bijzonder schadelijk voor de Nederlandse samenleving nu het burgerlijk huwelijk is opengesteld voor homoseksuelen.

"Homoseksualiteit blijft niet beperkt tot de mensen die deze ziekte hebben, maar kan zich verspreiden. De Nederlandse samenleving is multicultureel. Dus als de ziekte zich dan verspreidt, kan iedereen besmet raken. Daar zijn we bang voor", zei Khalil, die als behoudend bekendstaat. Hij reageerde op het volgens NOVA toenemende geweld onder Marokkaanse jongeren tegenover homo's en lesbiennes. Daarvoor bestaan echter geen harde cijfers.

Overreactie

Krijn de Jong van de Vereniging tot Heils des Volks in Amsterdam zei vanmorgen in een eerste reactie niet gelukkig te zijn met, wat hij noemt, "de overreactie" van de iman. "Hij heeft niet de goede woorden gekozen. Het gaat wel ver om alleen maar over een ziekte te spreken. En dat onze bevolking uitsterft louter en alleen vanwege het homohuwelijk lijkt mij een wat voorbarige conclusie. Tegelijk denk ik dat hij in zekere zin gelijk zou kunnen hebben dat ons nog het een en ander te wachten staat en dat de homobeweging een nog veel grotere invloed op onze samenleving gaat krijgen."

De Jong pleit er echter wel voor dat we met alle mensen zorgvuldig omgaan, "in woord en daad. Daarom sluit ik elk geweld uit tegen mensen met wie je het oneens bent, dus ook homoseksuelen."

De Gay Krant en de belangenorganisatie voor homoseksuelen COC pleiten in een reactie voor een brede discussie over homoseksualiteit, omdat enkele moskee├źn en bepaalde kerken volgens hen negatief en zonder wetenschappelijke kennis over het onderwerp spreken. Al vindt hoofdredacteur H. Krol van de Gay Krant eigenlijk dat dit een zaak voor de rechter is. Maar de opmerkingen van de imam, "hoe kwetsend ook voor homoseksuelen", kunnen in dat debat als katalysator gaan werken, aldus de organisaties.

Niet heldhaftig

Krol stelt dat in het christelijk milieu "al veel ten goede is veranderd." Als voorbeeld noemt hij de Evangelische Omroep. "Daar wordt over ons tegenwoordig veel genuanceerder gedacht." Als argument niet direct naar de

rechter te stappen, voert Krol ook aan dat de resultaten die bij de rechter geboekt zijn -"ik denk aan de kwestie-Leen van Dijke"- maar gedeeltelijk resultaat hadden. "En de Commissie Gelijke Behandeling legt geen sancties op."

Krijn de Jong vindt het bepaald niet heldhaftig van het COC om nu niet naar de rechter te stappen, "gezien de processen die het in het verleden tegen christenen aanspande." Krol erkent dat hij inderdaad richting de moslimwereld omzichtiger manoeuvreert omdat islamieten volgens hem "verder van ons staan dan de christenwereld. Met een proces schieten we bij moslims niets op."

Binnen de moslimgemeenschap in Nederland is de discussie over homoseksualiteit inmiddels voorzichtig op gang gekomen. Enkele tientallen moslimjongeren kwamen vorige maand bijeen om over het gevoelige onderwerp te praten.

De bijeenkomst was mede georganiseerd door het project Islam & Burgerschap, dat de discussie over de rol van moslims in de Nederlandse samenleving stimuleert. Ook de islamitische homo-organisatie Yoesuf houdt geregeld themadagen over (homo)seksualiteit.

Volgens de meeste moslims verbiedt de koran homoseksuele handelingen. De meningen lopen vooral uiteen over de vraag hoe een moslim in de praktijk met zijn homoseksuele gevoelens moet omgaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Imam: Homoseksualiteit schaadt samenleving

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken