Bekijk het origineel

Kort van dagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kort van dagen

2 minuten leestijd

"De mens, van een vrouw geboren, is kort van dagen, en zat van onrust."

Job 14:1

Wat is ons leven anders dan een droom? Als we de achter ons liggende dagen overdenken, dan is het of het allemaal gisteren is gebeurd. Daarom zegt Job: Wij zijn van gisteren en weten het niet. Hoe langer wij leven, wij merken het niet dat ons leven zo snel voorbij gaat. Het als met mensen op een schip, ze merken het niet dat het schip vooruitgaat. Na een bepaalde tijd zijn ze toch in andere landen.

Wat gaat met slapen een tijd van ons leven voorbij. Wat een tijd verslijten wij met vermaak, eten en drinken, zonder dat men erover nadenkt dat elke stap nader tot de dood brengt. Hoe brengt men zijn kinderjaren door in ijdele beuzelingen. De bloem van onze tijd wordt besteed in begeerlijke dartelheden van de jonkheid. Het leven wat daarna over is, wordt besteed in beroep en ambten. Die zijn weer vol van zorg en beslommeringen waarmee men zo bezet is dat men nauwelijks beseft dat onze levenstijd voorbij loopt.

Daarom zegt Job dat de tijd niet alleen kort van dagen is, maar ook zat van onrust. Onder deze onrust worden ook verstaan alle rampen, ziekten en tegenspoeden. Zodanig is het nu gesteld met de mens hier op aarde. Mozes getuigt dat aangaande onze leeftijd zeventig, of zo wij sterk zijn, tachtig jaren, het uitnemendste van die is moeite en verdriet (Psalm 90:9).

Carolus Carolinus,

predikant te 's Heeren Feen

(Heilige keurstoffen, 1704)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Kort van dagen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken