Bekijk het origineel

Gewelddadig verloop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gewelddadig verloop "dag van de Ramp"

Palestijnen herdenken stichting staat Israël

3 minuten leestijd

JERUZALEM - De bloedigste confrontaties tussen de Palestijnen en Israël sinds maanden hebben gisteren op de Palestijnse "dag van de Ramp" (Nakba) zeker zes doden geëist, vijf Palestijnen en een Joodse vrouw van 22 jaar. Zij werd bij Ramallah dodelijk in haar hals getroffen. Een groep van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat stelde zich verantwoordelijk voor de aanslag.

Honderdduizenden Palestijnen stonden gisteren stil bij de stichting van de staat Israël op 15 mei 1948 en het daaraan verbonden vluchtelingenprobleem. In Israël zelf wordt de stichtingsdag volgens de Hebreeuwse kalender gevierd. Dit jaar viel de dag op 26 april. In totaal verblijven momenteel rond 4 miljoen Palestijnen in kampen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza en in Arabische buurlanden.

In Caïro verzamelde zich een menigte voor het kantoor van de Arabische Liga om de uitwijzing van de Amerikaanse en de Israëlische ambassadeur te eisen. Egypte is het eerste Arabische land dat een vredesverdrag met Israël tekende. In een Palestijns vluchtelingenkamp nabij het Libanese Sidon werden autobanden en Israëlische en Amerikaanse vlaggen verbrand. Ook in Jordanië en Syrië demonstreerden studenten en Palestijnen.

Om 11.00 uur loeiden in alle Palestijnse steden drie minuten de sirenes. De mensen in de straten stonden stil en overpeinsden zwijgend de beroerde omstandigheden waarin zij leven. In de loop van de dag hielden de Palestijnen zich bepaald minder rustig, wat het aantal gewonden aan hun kant aan het eind van de dag op 150 bracht.

Meer dan 15.000 Palestijnen kwamen bijeen in Gaza-stad om naar een eerder opgenomen toespraak van hun leider Arafat te luisteren. Hij zei onder meer dat "geweld de Palestijnen nooit tot opgave zal dwingen. We zullen op de weg van de vrede doorgaan tot we onze vrijheid krijgen." Arafat moedigde de Palestijnen aan deze "weg van vrede" te bewandelen door de gewapende strijd tegen Israël voort te zetten.

Israël had zijn strijdkrachten in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Het kwam al snel tot schermutselingen. Militairen schoten bij de Joodse nederzetting Netzarim in de Gazastrook met rubberkogels en scherpe munitie en wierpen traangasgranaten.

Zij schoten er ook met een tankgranaat op een auto met lijfwachten van sjeik Ahmed Yassin van de fundamentalistische terreurbeweging Hamas, die op weg waren om met een mortier Israëlische doelen onder vuur te nemen. Eén lijfwacht stierf, de andere raakte zwaargewond. Het leger nam de mortier op Palestijns gebied in beslag. "Onze reactie zal als een aardbeving zijn die de grond onder de zionisten doet schudden", beloofde een Hamas-woordvoerder.

Later op de dag viel Israël ook de zelfbestuurde Palestijnse stad Bethlehem op de Jordaanoever binnen, nadat daar hevige vuurgevechten waren losgebarsten tussen militairen en leden van Arafats militante Fatah-beweging.

Een tweede dode door Israëlisch vuur viel bij de grensovergang Erez naar Gaza. Bij Ramallah op de Jordaanoever schoten Israëlische schutters twee Palestijnen dood die een handgranaat naar hen hadden gegooid.

Fout

De Israëlische chef-staf Schaul Mofas gaf gisteren toe dat Israëlische soldaten bij het doden van vijf Palestijnse politieagenten bij Ramallah de dag tevoren mogelijk een fout hebben gemaakt. "Zo'n afloop is niet de bedoeling geweest. De zaak zal worden onderzocht en Israël zal er niet voor terugdeinzen een fout toe te geven."

In Tel Aviv werd gisteren de Palestijnse buschauffeur die in februari met zijn wagen op een groep Israëliërs inreed, veroordeeld wegens moord.

De Israëlische regering heeft de door een internationale commissie aanbevolen bouwstop voor Joodse nederzettingen gisteren in een officiële reactie afgewezen. Het Israëlische antwoord op de aanbevelingen van de commissie onder leiding van de Amerikaanse oud-senator George Mitchell werd door vertegenwoordigers van de Israëlische ambassade in Washington aan de Amerikaanse regering overgebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Gewelddadig verloop

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken