Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Homoseksualiteit is psychische ziekte"

Van Boxtel voert gesprek met moslims

3 minuten leestijd

GRONINGEN - De Groningse imam Nevzat Köze heeft de uitspraken van zijn Rotterdamse collega sjeik El-Moumni genuanceerd. Hij noemt homoseksualiteit geen besmettelijke ziekte, maar "een psychische aandoening."

De imam zegt dat in een interview met het blad Neon van de opleiding journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. "Ik ben het er niet mee eens dat homoseksualiteit een besmettelijke ziekte is", aldus Köze. "Het is namelijk niet besmettelijk in medische zin. Maar het is wel een psychische ziekte."

De opvatting van Köze over homoseksualiteit is enigszins te vergelijken met het standpunt dat bisschop Eijk van Groningen als priesterdocent in zijn collegedictaten innam. Eijk omschreef homoseksualiteit als een "neurotische ontwikkelingsstoornis."

De Nederlandse Moslim Raad (NMR) heeft gisteren verklaard achter de uitlatingen van imam El-Moumni over homoseksualiteit te staan. De NMR benadrukte dat zij elke vorm van homohaat afwijst. Dat El-Moumni zijn excuses heeft aangeboden voor zijn uitspraken toont volgens imam F. Hansildaar van de NMR aan dat hij niet tot homohaat heeft willen aanzetten. El-Moumni noemde homoseksualiteit enkele weken geleden een ziekte die de Nederlandse samenleving bedreigt.

De NMR onderschrijft de opvatting van de Rotterdamse imam dat de islam homoseksualiteit verbiedt. De Nederlandse samenleving moet volgens een verklaring van de NMR wel respect tonen voor de "religieuze inbedding" van het thema homoseksualiteit, zoals de moslims dat nu doen.

Tegelijkertijd moeten moslims respect opbrengen voor de normen en waarden in de Nederlandse samenleving en de daarmee verbonden wetgeving die homoseksualiteit toestaat, aldus de verklaring.

Gesprek

Minister van Boxtel van Integratiebeleid heeft inmiddels een afspraak met vertegenwoordigers van islamitische organisaties in Nederland gemaakt. Volgende week woensdag praat hij met de moslims over waarden en normen in Nederland. Ook El-Moumni krijgt een uitnodiging voor het gesprek.

Van Boxtel noemde de uitspraken van de imam vorige week "ontoelaatbaar." Premier Kok gebruikte vergelijkbare afwijzende woorden. Het gesprek heeft plaats op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het COC en het Humanistisch Verbond (HV) zijn niet tevreden met de verontschuldigingen van imam El-Moumni. Ook het openbaar ministerie in Rotterdam zet zijn onderzoek naar mogelijke strafrechtelijke vervolging voort.

COC-bestuurslid H. Jacobsen vindt dat El-Moumni "zo veel mensen gekwetst heeft dat hij niet moet denken dat met zijn excuses de kous af is." Het COC, dat geen aanklacht heeft ingediend, blijft volgens Jacobsen werken aan een maatschappelijk debat over de spanning tussen de vrijheid van godsdienst en het verbod op discriminatie. "Er moet duidelijkheid komen over wat je in dit land wel of niet mag zeggen. De discussie over het schemergebied tussen vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en het verbod op discriminatie willen we absoluut voeren." Het COC wil daar niet alleen moslims, maar ook rooms-katholieken, protestanten en schoolbesturen bij betrekken.

Verbond

Het Humanistisch Verbond handhaaft vooralsnog zijn aanklacht tegen El-Moumni, aldus een woordvoerder. De excuses van de imam nemen volgens hem niet weg dat een grote groep zich door diens uitspraken bedreigd voelt. "De haat- en geweldsspiraal is aangezwengeld. Het moet maar eens getoetst worden wat dit voor gevolgen heeft." De aanklacht heeft voor het verbond vooral een signaalfunctie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken