Bekijk het origineel

Van Aartsen dit jaar wellicht nog naar China

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van Aartsen dit jaar wellicht nog naar China

1 minuut leestijd

PEKING (ANP) - Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft zaterdag met zijn Chinese ambtgenoot Tang Jiaxuan afgesproken te proberen nog dit jaar een officieel bezoek aan China te brengen.

Tijdens de Asem-top in Peking, een bijeenkomst van Europese en Aziatische landen, besloten de twee samen naar een geschikte datum te zoeken. Gezien de volle agenda's is het nog niet helemaal zeker of het werkbezoek dit jaar kan plaatsvinden.

Van Aartsen en Tang Jiaxuan hebben ook afgesproken "in overleg" het programma van het werkbezoek samen te stellen. Onduidelijk is nog of een ontmoeting kan plaatshebben tussen Van Aartsens ambassadeur voor mensenrechten en vertegenwoordigers van de in China verboden religieuze groepering Falun Gong.

In februari dit jaar zegde Van Aartsen een werkbezoek aan China op het laatste moment af omdat de Chinezen een ontmoeting met de Falun Gong niet konden accepteren. Falun Gong is volgens de Chinese regering een "duivelse sekte" die staatsondermijnend werkt. Honderden aanhangers van de beweging zijn inmiddels opgepakt.

Van Aartsen oogstte met zijn afzegging in februari veel lof bij de Tweede Kamer. Hij wil ook bij het volgende bezoek dat Nederland "op enige manier" contact heeft met Falun Gong.

De mensenrechtensituatie in China speelt elke keer weer op in de contacten tussen de volksrepubliek en Nederland en leidde bovendien al een aantal keren tot diplomatieke incidenten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Van Aartsen dit jaar wellicht nog naar China

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken