Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Onderzoek sabotage bij SE Fireworks"

Advocaat directeur laakt vuurwerktests

3 minuten leestijd

ALMELO - Justitie moet meer rekening houden met de mogelijkheid dat iemand op 13 mei 2000 welbewust een sabotage-actie bij vuurwerkbedrijf SE Fireworks heeft uitgevoerd, waardoor de enorme explosies konden ontstaan.

Dat betoogde advocaat G. Meijers van directeur Pater van het ontplofte vuurwerkbedrijf gisteren bij de rechtbank in Almelo. "Ondanks alle schijnzekerheden die de commissie-Oosting biedt, zijn vragen op dit gebied onbeantwoord gebleven", aldus de raadsman. Hij vindt dat Oosting en ook Justitie "te bagatelliserend" doen over de oorzaak van de eerste brand bij het bedrijf. "We weten niet hoe de brand is ontstaan. Heeft iemand een lucifer over de schutting gegooid? Of is er bewust sabotage gepleegd?"

Meijers haalde een uitspraak aan van André de V., die momenteel vastzit op verdenking van brandstichting bij SE Fireworks. De V. zou volgens de raadsman hebben gezegd dat iemand hem een paar maanden voor de ramp had benaderd om "voor twee miljoen gulden iets plat te leggen in Enschede."

Meijers wil ook onderzocht hebben hoe de beginnende brand is overgeslagen op andere containers met vuurwerk. In de stukken zou staan dat het vuur zich via een gat van zeven centimeter verspreidde. Directeur Pater zou volgens de raadsman echter hebben verklaard dat het bewuste gat was dichtgemetseld. Volgens de advocaat sluit Justitie de ogen voor dat punt. Hij noemt die houding "schandalig."

Effect

Advocaat J. Plasman van directeur Bakker veegde gisteren de vloer aan met de vuurwerktesten, waarbij gekeken wordt wat voor effect het aansteken van bepaalde soorten vuurwerk veroorzaakt. Door middel van proeven in Oldebroek en Berlijn concludeerde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat het overgrote deel van het vuurwerk dat bij SE Fireworks lag opgeslagen veel zwaarder was dan op de etiketten stond vermeld.

Volgens Plasman is er echter van alles af te dingen op de proeven. Zo legden de onderzoekers het vuurwerk in een van te voren gegraven kuil, terwijl de regels dat niet voorschrijven. Ook zouden de onderzoekers vuurwerk voor de proeven hebben gekozen dat nooit bij Fireworks lag opgeslagen.

Het openbaar ministerie verwerpt de kritiek van Plasman. De officier van justitie zegt dat bij de vuurwerkproeven volgens het boekje is gehandeld en dat Plasman "een voorstelling van zaken maakt die ver bezijden de waarheid is."

Beide advocaten spraken er gisteren hun verbazing over uit dat overheden vrijuit gaan, terwijl onderzoeksleider Oosting klip en klaar heeft aangegeven dat ook de overheid steken heeft laten vallen bij bijvoorbeeld de vergunningverlening.

Achterkamertjes

De raadslieden van de directeuren Bakker en Pater hebben de rechtbank in Almelo gisteren om een hele lijst aan getuigen gevraagd. Ze willen onder meer burgemeester Mans van Enschede, de oud-wethouders Buursink en Koopmans, de ministers Pronk (Milieu) en Jorritsma (Economische Zaken) en Enschedese ambtenaren aan de tand voelen.

Het openbaar ministerie voelt daar niets voor en vindt dat deze mensen al genoeg verklaringen bij de politie hebben afgelegd. Dat was tegen het zere been van de verdediging. Raadsman Plasman verweet het openbaar ministerie de strafzaak tegen de directeuren "in achterkamertjes" te willen afhandelen. De rechtbank beslist op 21 juni over het oproepen van de getuigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 juni 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 juni 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken