Bekijk het origineel

Alphen stelt herindeling van Rijnstreek voor

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Alphen stelt herindeling van Rijnstreek voor

Omliggende gemeenten teleurgesteld

3 minuten leestijd

ALPHEN A/D RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn is voorstander van de vorming van twee of hooguit drie grote gemeenten in de Rijnstreek. Alphen schrijft dit als reactie op een lopend onderzoek naar de bestuurlijke samenwerking in de Rijnstreek.

In dat onderzoek verzocht adviesbureau KPMG zes gemeenten (Alphen aan den Rijn, Jacobswoude, Liemeer, Nieuwkoop, Rijnwoude en Ter Aar) aan te geven wat hun wensen zijn met betrekking tot hun zelfstandigheid in de nabije toekomst.

Alphen heeft zelf geen belang bij het inlijven van een van de gemeenten. Bij een eventuele vrijwillige herindeling zouden Jacobswoude, Liemeer, Nieuwkoop en Ter Aar betrokken kunnen zijn. Deze gemeenten liggen aan de noordoostzijde van Alphen aan den Rijn. De zesde gemeente in het Rijnstreekberaad, Rijnwoude, wordt niet genoemd.

Als het aan Alphen ligt zou het Rijnstreekgebied vergroot moeten worden met Bodegraven en Boskoop. Bij een vrijwillige herindeling van Jacobswoude, Liemeer, Nieuwkoop en Ter Aar ontstaat er een grote plattelandsgemeente van bijna 37.000 inwoners. De gemeente zal dan 130 vierkante kilometer beslaan.

De gemeenten Jacobswoude, Liemeer en Rijnwoude ontstonden tien jaar geleden na een herindeling. Het rapport van KPMG moet aan het eind van dit jaar klaar zijn, waarna het naar de afzonderlijke zes gemeenten wordt verzonden. De gemeenteraden zullen vervolgens hun standpunt bepalen.

Burgemeester drs. N. C. Barendregt van Liemeer gaf gisteren aan ronduit teleurgesteld te zijn in de handelwijze van de buurgemeente. "Alphen aan den Rijn komt hiermee de gemaakte afspraak niet na om pas na het hele traject met een reactie te komen", aldus Barendrecht. Volgens hem heeft Alphen als grootste gemeente in de Rijnstreek "makkelijk praten."

Burgemeester A. J. Epskamp van Ter Aar noemt het moment waarop de brief van Alphen in de openbaarheid is gekomen "ongelukkig." Desalniettemin heeft hij vertrouwen in de visie van Alphen. Epskamp is echter van mening dat de vier gemeenten beter zelf kunnen bepalen wat zij gezamenlijk doen.

Andere buurgemeenten willen op dit moment niet inhoudelijk reageren op het voorstel van Alphen aan den Rijn. Burgemeester dr. G. O. van Veldhuizen van Nieuwkoop wil eerst het rapport afwachten dat dit najaar zal verschijnen. Daarna zal er een gedachtewisseling plaatsvinden in de afzonderlijke gemeenteraden. Het is volgens de burgemeester te vroeg om nu al te reageren op de reactie van Alphen. Ook de gemeente Rijnwoude stelt zich op dit standpunt. Bij de gemeente Jacobswoude was niemand beschikbaar om een reactie te geven.

Ter Aar

De gedachte van een herindeling in het Rijnstreekgebied is niet helemaal nieuw. Alleen de aanleiding is nu een andere. Enkele jaren overleggen de gemeenten Jacobswoude, Liemeer en Nieuwkoop al over een herindeling, naar aanleiding van een bestuurlijke crisis in Ter Aar. De problemen in Ter Aar zijn onder leiding van waarnemend burgemeester L. J. Lyklema echter voortvarend aangepakt. Daardoor heeft die gemeente sinds december vorig jaar weer een eigen burgemeester.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 juni 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Alphen stelt herindeling van Rijnstreek voor

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 juni 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken