Bekijk het origineel

Powell aan de slag met rapport-Mitchell

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Powell aan de slag met rapport-Mitchell

4 minuten leestijd

JERUZALEM - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, probeert bij zijn bezoek aan het Midden-Oosten door gesprekken met de Israëliërs en de Palestijnen bij te dragen aan een snellere uitvoering van de aanbevelingen van het Mitchell-rapport.

Dat betekent in de praktijk dat hij de Palestijnse leider Yasser Arafat op het hart zal binden dat hij zijn uiterste best moet doen om een einde te maken aan het Palestijnse geweld die negen maand geleden uitbrak. Tot nu toe heeft Bush geweigerd Arafat uit te nodigen voor een bezoek aan de VS, omdat hij geïrriteerd was over het Palestijnse geweld.

De Palestijnen zijn twee week geleden bij het bezoek van het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, George Tenet, akkoord gegaan met een staakt-het-vuren. Maar volgens het Israëlische leger zijn er tussen woensdag 13 juni en woensdag 27 juni nog zes doden gevallen aan de Israëlische kant. Verder hebben de Palestijnen nog 26 keer met mortieren geschoten, 109 keer met geweren, en vijftien keer bommen aan de kant van wegen geplaatst. Toch is er sprake van een vermindering van geweld. De Israëlische premier, Ariel Sharon, heeft gezegd dat een zes week durende afkoelingsperiode kan beginnen als de Palestijnen het geweld tien dagen hebben gestaakt. De Israëlische regering zal van Powell te horen krijgen dat ze genoegen moet nemen met een korte afkoelingsperiode. Sharon wil volledige beëindiging van gewelddadigheden, maar de Amerikanen vinden dat Israël ook tevreden moet zijn als de Palestijnse Autoriteit 100 procent haar best doet het geweld in te dammen.

Rapport-Mitchell

Ook zal de Amerikaanse bewindsman spreken over het treffen van vertrouwensopbouwende maatregelen, die de partijen volgens het rapport na de afkoelingsperiode moeten nemen. Dat wil onder meer zeggen dat beide partijen aansporingen tot geweld moeten tegengaan, dat de Palestijnse Autoriteit "een poging van 100 procent moet ondernemen om terreuroperaties te voorkomen en de daders te straffen" en dat de Israëlische regering uitbreidingen van de nederzettingen moet voorkomen, inclusief de "natuurlijke groei".

De fases waarover Powell met zijn gastheren hoopt te debatteren zijn gebaseerd op de aanbevelingen van het rapport-Mitchell. Op een topconferentie in oktober in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh besloten de VS in samenwerking met de Israëliërs en de Palestijnen, en in overleg met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, een commissie van onderzoek in te stellen naar de gewelddadigheden tussen Israël en de Palestijnen. Het rapport werd op 30 april gepubliceerd, met een aantal aanbevelingen over stappen die Israël en de Palestijnse Autoriteit moeten nemen om een einde te maken aan de crisis en het overleg te hervatten.

Publieke opinie

De Israëlische premier Sharon heeft zowel voor en na zijn verkiezing tot premier in februari gezegd niet met de Palestijnen te onderhandelen als zij geweld gebruiken. Hij stelde dat de vorige Israëlische premier, Barak, de fout maakte dat wel te doen. Het gevolg daarvan is volgens hem dat het geweld steeds verder toenam.

Sharon won de verkiezingen omdat het volk vond dat vredesonderhandelingen onmogelijk zijn onder de dreiging van geweld. Als Bush eist dat Israël ook onderhandelt als de Palestijnen de oorlogshandelingen nog niet helemaal hebben gestaakt, vraagt hij iets waarvoor in de Israëlische publieke opinie geen steun bestaat. Dat kan er onder meer toe leiden dat rechtse politici hun steun aan de coalitie opzeggen.

Sharon heeft Bush deze week in Washington verteld dat hij wel degelijk ideeën heeft over een vredesregeling met de Palestijnen. Hij heeft hem een plan getoond dat bepaalt dat de Palestijnen 50 procent van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook onder hun beheer krijgen. Een aantal steden in het westelijk van de Westelijke Jordaanoever, de Jordaanvallei en Jeruzalem moet volgens hem in handen van Israël blijven. De Palestijnen zullen van Sharon geen leger mogen hebben, maar er zal wel sprake zijn van economische samenwerking.

De Palestijnen verwerpen het plan van Sharon. Volgens de Palestijnse functionaris Saeb Erekat toont het plan aan dat Sharon niet serieus is over het bereiken van vrede. Barak was bereid de Palestijnen circa 95 procent van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te geven en vergaande rechten in Jeruzalem. Arafat verwierp echter dat voorstel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 juni 2001

Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's

Powell aan de slag met rapport-Mitchell

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 juni 2001

Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's

PDF Bekijken