Bekijk het origineel

Fuchsia's fleuren tuin Weleveld op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fuchsia's fleuren tuin Weleveld op

4 minuten leestijd

Midden in de stedendriehoek Twente is de sortimentstuin "Weleveld" een oase van rust. In deze omgeving tonen Nederlanders en Duitsers duizenden fuchsia's. Het thema van de show is gekoppeld aan de herdenking van de geboorte van Leonhart Fuchs, naar wie de fuchsia is genoemd. Deze botanicus werd 500 jaar geleden in het Duitse Wemding geboren.

De als kamer- of tuinplant geteelde fuchsia's zijn een gekweekte combinatie van verschillende soorten. De samenvattende naam is F. hybrida. Volgens M. Hoogland, woordvoerster van de Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden, zijn er ongeveer 4000 soorten Fuchsia's. Je kunt ze gemakkelijk vermeerderen en dan ook nog eens zelf kleur en model bepalen. Wanneer een kweker een nieuwe soort heeft ontwikkeld, mag die een naam voor de plant verzinnen. Deze moet in Amerika officieel geregistreerd worden, waarna de nieuwe soort de markt op gaat.

Bellenplanten

De "bellenplanten" zijn dankbare, langdurig bloeiende planten. Tijdens de zomermaanden -mei-september- gedijen ze het best op een beschutte en enigszins beschaduwde plaats buiten. Brandende zon is beslist funest voor deze bosplanten; de bloemen vallen dan af en de bladeren worden geel. In huis moeten de planten op een luchtige en lichte plaats komen, beschermd tegen de hete middagzon. Fuchsia's hebben dagelijks veel water nodig en wekelijks kamerplantenmest. De struikjes maken 's winters een rustperiode door. Voordat het zover is moeten ze enigszins teruggesnoeid worden. Ze kunnen heel goed overwinteren in een koele, lichte kamer, waar ze heel weinig water krijgen.

De ideale plaats om te overwinteren is een koude kas die vorstvrij gehouden kan worden. Ook daar kunnen de struikjes wat vochtige potgrond wel gebruiken. Tijdens de winter mag de fuchsia nooit bemest worden.

Nog een mogelijkheid is de planten in de kelder op te slaan (dus vrij donker) of inkuilen op een beschutte, goed ontwaterde plek in de tuin. Daarvoor graaf je een diepe kuil, waarin de planten schuin over elkaar worden gelegd. Een laag stro en aarde erover en de winter kan beginnen. Tijdens strenge vorst wordt de kuil nog extra beschermd met een laag blad. Planten in huis en in de kas zullen tegen het einde van de winter gaan uitlopen. Op dat moment moeten ze fors gesnoeid worden, zodat een spichtige en slappe groei wordt voorkomen. Ingekuilde planten worden in april te voorschijn gehaald en dan gesnoeid. In beide gevallen wordt op hetzelfde moment eventueel verpot.

Internationaal

De Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden regio Twente-Salland organiseert samen met de "Freundenkreis Westfalen-Nord", afdeling van de Duitse fuchsiavereniging, een grote internationale fuchsiashow in de tuin van Weleveld in Zenderen (gemeente Borne). De geshowde Fuchsia's zijn gekweekt door leden van de kring. De Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden heeft 4000 leden, van wie 250 in de regio Twente-Salland. De Duitse kring werkt al enkele jaren nauw samen met de Nederlandse kring, vanuit de "Europese gedachte" aldus Hoogland.

De vereniging streeft ernaar de jaarlijkse fuchsiashow regelmatig in een andere omgeving te presenteren. Terwijl vorige jaren Markelo, Ruurlo en Ommen de eer kregen, is nu Zenderen aan de beurt. In de oude "leertuin" voor studenten van de middelbare landbouwschool worden duizenden gekweekte fuchsia's geplant en tentoongesteld.

Tuin Weleveld ontleent haar naam aan de havezate "Weleveld", tot de negentiende eeuw een vooraanstaand riddergoed tussen Zenderen en Hertme. Momenteel geeft de opnieuw uitgegraven gracht nog de plek aan waar de burcht stond. De tuin wordt nu beheerd door de Stichting Vrienden van het Weleveld. Deze groep vrijwilligers is erin geslaagd ruim 1500 soorten struiken, bomen en planten bijeen te brengen in een parkachtig aangelegde tuin. Alle planten zijn voorzien van een naamschildje. Daarnaast is er een groot aantal kunstwerken van ijzer, hout en keramiek bijeengebracht om de tuin te verlevendigen.

Naast de fuchsiapracht zijn er geraniums, begonia's, kuipplanten, geurende hosta's en bonsaisierkunst te bewonderen.

Fuchsiashow van 27 juli tot en met 4 augustus. Openingstijden: 10.00 tot 21.00 uur. De kassa sluit om 20.00 uur. Toegangsprijs: 10,- per persoon, 7,50 voor 65+ en leden van de NKVF en groepen vanaf 20 personen. Kinderen t/m 11 jaar, onder begeleiding, gratis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juli 2001

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Fuchsia's fleuren tuin Weleveld op

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juli 2001

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken