Bekijk het origineel

Aznar praat met premier Baskenland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aznar praat met premier Baskenland

2 minuten leestijd

MADRID (AFP) - Op de dag dat duizenden Spanjaarden protesteerden tegen het geweld van de Baskische afscheidingsbeweging ETA hebben de Spaanse premier Aznar en premier Ibarretxe van Baskenland voor het eerst in dertien maanden met elkaar gesproken.

Met het gesprek kwam een einde aan een periode waarbij beide leiders wegens hun diepgaande meningsverschillen over de Baskische kwestie elkaar ontweken. "Ik ben een nieuwe politieke fase komen inluiden", zei Ibarretxe na afloop van de bijeenkomst gisteravond in Madrid. Ibarretxes partij, de gematigd nationalistische PNV, boekte bij de verkiezingen van 13 mei in Baskenland een grote overwinning. De Baskische premier zei dat er meer overleg moet komen. "De eetlust komt al etende", meende hij.

De woordvoerder van Aznar toonde zich even verzoeningsgezind. Hij onderstreepte dat de Spaanse premier volstrekt openstaat voor een dialoog en samenwerking. Maar hij heeft onderstreept dat de strijd tegen het terrorisme van de Baskische afscheidingsbeweging ETA absoluut voorrang moet hebben. De regering in Madrid heeft Ibarretxe verweten te weinig tegen de terreurgroepering te ondernemen. Tot de belangrijkste doelwitten van aanslagen van de ETA behoren leden van Aznars conservatieve Volkspartij.

De vorige regering van Ibarretxe steunde tot begin 2000 op een bondgenootschap van de PNV met de politieke vleugel van de ETA.

Aan de andere kant verwijt de PNV de Spaanse premier dat die door zijn onbuigzaamheid het bestand dat de ETA in september 1998 afkondigde, heeft gesaboteerd. De ETA nam in december 1999 de strijdbijl weer op. Sinds januari dit jaar heeft de afscheidingsbeweging twaalf mensen vermoord.

Tienduizenden Spanjaarden hielden eerder op de dag in verschillende steden stille marsen tegen het geweld van de ETA. De manifestaties hadden onder meer plaats in Madrid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 juli 2001

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Aznar praat met premier Baskenland

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 juli 2001

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken