Bekijk het origineel

Interbrew koopt Beck's voor 3,5 miljard mark

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Interbrew koopt Beck's voor 3,5 miljard mark

Belgen azen op nog meer Duitse brouwers

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De Belgische brouwer Interbrew koopt de Duitse concurrent Beck's voor 3,5 miljard mark (3,92 miljard gulden). Dat maakte Interbrew vandaag bekend. Met een volume van meer dan 5,5 miljoen hectoliter is Beck's de op drie na grootste Duitse brouwer.

Het was al ruim een maand bekend dat Beck's in de etalage stond. Het bedrijf vroeg vorige maand aan zakenbank Goldman Sachs zijn mogelijkheden te bestuderen. Een eventuele opbrengst werd geschat op ongeveer 1,8 miljard gulden. Interbrew heeft moeten concurreren met onder meer Anheuser-Busch en Scottish & Newcastle.

De Belgische brouwer (met merken zoals Stella Artois, Hoegaarden en Leffe) vindt de 3,5 miljard mark zelf een goede prijs. "We kopen een bedrijf met een sterk merk en met goede mogelijkheden voor de toekomst", aldus een woordvoerder. "Bovendien hebben we nu een anker in de Duitse biermarkt."

Voor Interbrew is het overigens niet de eerste stap in Duitsland. Ruim een week geleden kocht het concern een belang van 80 procent in Diebels, dat daarmee na 123 jaar zijn zelfstandigheid kwijt is. Diebels kent een jaarproductie van 1,5 miljoen hectoliter.

In totaal verkoopt Interbrew nu 3,7 miljoen hectoliter bier in Duitsland, het derde bierland ter wereld. Het land is goed voor een totale afzet van meer dan 100 miljoen hectoliter. De Duitse markt is erg versnipperd. Er zijn veel kleine brouwers en veel lokale merken. De Belgische brouwer denkt dat het concentratieproces in de Bondsrepubliek op gang is gekomen. Het wordt volgens de Belgen een langdurige zaak. Maar nu Interbrew voet aan de grond heeft in het moeilijke Duitsland, is het voor haar nu makkelijker om andere bedrijven aan te kopen.

Interbrew richt zich op het versterken van internationale biermerken. Het bedrijf zegt dat Beck's goed past bij het eigen internationale merk Stella Artois.

Gewone pils

De aandeelhouders van Beck's moeten nog met het bod instemmen. Ook de mededingingsautoriteiten in Duitsland en van de EU moeten het bod nog bekijken. De overname kan in Groot-Brittanniƫ problemen geven. Daar dreigt Interbrew met Beck's een te groot marktaandeel te krijgen voor gewone pils. Het concern ligt momenteel nog in de clinch met de Britse mededingingsautoriteiten over de overname van brouwer Bass.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Interbrew koopt Beck's voor 3,5 miljard mark

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken