Bekijk het origineel

Aantal slagers op de hoek neemt verder af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aantal slagers op de hoek neemt verder af

Voorverpakt vlees in supermarkt populair bij consument

3 minuten leestijd

RIJSWIJK - Het aantal slagers 'op de hoek' neemt steeds verder af. Vorig jaar sloten ongeveer 300 zelfstandige slagerijen hun deur, ruim 7 procent van het totaal. De supermarkt is de grote boosdoener, al betekent dat ook weer niet dat de overgebleven ambachtelijke slagers op een houtje moet bijten.

Ook de islamitische slagerijen en de ambachtelijke slagers in de supermarkt liepen licht in aantal terug. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Bedrijfschap Slagersbedrijf. Vooral kleinere slagers met weinig of geen personeel, de 'papa-mama-bedrijven', gaan dicht, aldus voorlichter A. Moerman in een reactie. De afname is al langer aan de gang. In 1997 waren er 4692 slagerswinkels. Dat aantal was in 2000 gedaald tot 3900. De slager op de hoek kan steeds minder opboksen tegen het voorverpakte vlees in de supermarkt, weet het bedrijfschap. Dat vlees is niet alleen goedkoper, mensen willen ook "het gemak van alles onder één dak."

Imago

Het bedrijfschap concludeert dat er met het imago van de slager op de hoek niets mis is. Integendeel. "De consument geeft de ambachtelijke slager op de meeste aspecten een prima waardering. De slager heeft in de ogen van de klant goed personeel, voldoende keuze en speciale producten van goede kwaliteit", aldus Moerman.

Het is volgens hem niet juist te stellen dat het aantal sluitingen gelijkstaat aan kommer en kwel onder de zelfstandige slagers. "Ik denk dat de meeste slagers om de hoek een goede boterham verdienen." De zelfstandigen zijn lang niet meer alleen afhankelijk van de verkoop van karbonades. "Er zijn tal van diensten, zoals het verzorgen van barbecues, bijgekomen", aldus Moerman. Ook profiteert de slager van de trend dat consumenten steeds vaker buiten de deur eten. "Eetcafés en restaurants halen hun boodschappen bij de ambachtelijke slager, niet bij de supermarkt."

Het bedrijfschap telde ongeveer 550 geregistreerde islamitische slagerijen. Het werkelijke aantal ligt hoger. "Dankzij de verbeterde registratie en de hygiënecontroles van de Keuringsdienst van Waren is de afwijking echter gering", stelt het jaarverslag. Ruim 2100 supermarkten hebben een eigen slager, honderd minder dan in 1999.

In het jaarverslag staat ook dat mensen vorig jaar minder vlees gebruikten. Dit komt vooral door de hogere winkelprijzen. Het verbruik kwam volgens een schatting van het bedrijfschap in vergelijking met 1999 1,5 procent lager uit, op 86,1 kilogram per persoon. De helft van dit gewicht wordt daadwerkelijk verorberd als ribkarbonaadje of rosbief. De rest bestaat uit botten, vet, vocht, vlees voor huisdieren en de restjes op het bord. Huishoudens besteedden in totaal voor 7,2 miljard gulden aan vlees en vleeswaren. Per hoofd van de bevolking komt dat neer op ruim 445 gulden, een stijging van 2,4 procent ten opzichte van 1999.

De verwachting bestaat overigens dat het definitieve cijfer voor wat betreft het vleesverbruik nog naar boven kan worden bijgesteld, omdat de vleesconsumptie zich in het laatste kwartaal van 2000 voorspoediger herstelde dan aanvankelijk werd gedacht.

Vegetarisch

De bse-crisis heeft nog niet geleid tot een groei van het aantal klanten dat overstapt op vegetarische vleesvervangers, zo signaleert het bedrijfschap. "De groep regelmatige kopers bleef vorig jaar stabiel op circa 11 procent van de Nederlandse huishoudens."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Aantal slagers op de hoek neemt verder af

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken