Bekijk het origineel

NAVO garandeert ontwapening Albanese rebellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NAVO garandeert ontwapening Albanese rebellen

Belofte lijkt kou uit de lucht te halen

2 minuten leestijd

OHRID (AP) - Vertegenwoordigers van de Slavische meerderheid in Macedonië hebben gisteren van NAVO-secretaris-generaal George Robertson de verzekering gekregen dat de etnisch Albanezen die de wapens hebben opgevat tegen de regering, volledig zullen worden ontwapend zodra er een duurzame vredesovereenkomst is gesloten.

Robertsons "verbale garantie" werd overgebracht door de NAVO-ambassadeur in Macedonië, Hansjörg Eiff, en speciaal gezant Peter Feith. Zij hadden een twee uur durend onderhoud met de Macedonische president, Boris Trajkovski, waarin volgens Feith verder was gesproken over een "tijdschema, de volgorde waarin zaken worden geregeld met betrekking tot de ontwapening en de inzameling van wapens, munitie en uniformen" van het Nationaal Bevrijdingsleger, zoals de etnisch Albanese rebellen hun beweging noemen.

Volgens het plan waarover in de Macedonische badplaats Ohrid wordt gesproken zullen 3500 NAVO-militairen de ontwapening uitvoeren, maar niet voordat beide partijen het vredesplan volledig hebben aanvaard, het eens zijn over een permanente staking van de vijandelijkheden en de regering in Skopje de rebellen amnestie toezegt. Volgens bronnen bij het overleg zijn de Macedoniërs bereid amnestie te verlenen aan alle rebellen behalve degenen die "misdaden hebben gepleegd waar het oorlogstribunaal van de Verenigde Naties (het Joegoslavië-tribunaal) zich mee bezighoudt."

De belofte van Robertson heeft blijkbaar geholpen de onderhandelingen weer vlot te krijgen, nadat de Macedoniërs maandag een spaak in het wiel hadden gestoken door te eisen dat de rebellen nog voor het sluiten van een vredesovereenkomst zouden worden ontwapend.

De enige etnische Albanees in de Veiligheidsraad van Macedonië stapte gisteren op. Iljaz Halimi van de Democratische Partij van Albanezen zei zich daartoe verplicht te voelen omdat president Boris Trajkovski "klaarblijkelijk bezwaar tegen mij heeft als enige Albanees in de raad."

Halimi zei dat Trajkovski hem niet had uitgenodigd op een spoedvergadering van de Veiligheidsraad nadat de vredesonderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de Slavische meerderheid en de etnisch Albanese minderheid in Ohrid leken stuk te lopen.

Gistermorgen vroeg heeft de politie in de hoofdstad Skopje vijf vermoedelijke rebellen doodgeschoten. Een elite-eenheid die op basis van een tip een huis in een door etnisch Albanezen bewoonde buitenwijk bestormde, ondervond sterke gewapende tegenstand, zei minister van Binnenlandse Zaken Ljube Boskovski. Onder de doden was een rebellencommandant die bekendstond als Teli, zei de minister. De groep bereidde volgens hem terreuraanslagen voor in Skopje. Enkele tientallen etnisch Albanezen werden later voor verhoor aangehouden. Etnisch Albanese functionarissen bevestigden dat er vijf doden waren gevallen, maar gaven geen commentaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

NAVO garandeert ontwapening Albanese rebellen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken