Bekijk het origineel

Wapenstilstand na zware gevechten Macedonië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wapenstilstand na zware gevechten Macedonië

Schoten aan vooravond ondertekening akkoord

3 minuten leestijd

SKOPJE - De Macedonische regering heeft gisteravond een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd dat de weg moet vrijmaken voor de ondertekening van een vredesakkoord vandaag. De NAVO onderhandelde gisteren nog met de etnisch-Albanese rebellen om hen ook zo ver te krijgen het bestand te respecteren.

Gedurende de onderhandelingen werd er enkele kilometers van de Macedonische hoofdstad Skopje is gisteravond nog tot laat geschoten. Etnisch-Albanese rebellen en politie-eenheden beschoten elkaar rond het dorp Arancinovo.

Eerder gisteren hadden Macedonische regeringstroepen, gesteund door tanks en gevechtsvliegtuigen, zware gevechten geleverd met de rebellen aan de rand van de hoofdstad Skopje en verscheidene andere fronten. Macedonië leek dichter bij een totale oorlog dan bij de vrede die vandaag zou moeten worden beklonken. President Boris Trajkovski gaf het leger de opdracht om vanaf gisteravond half acht de wapens neer te leggen.

Vanuit Ljuboten, ongeveer 15 kilometer ten noorden van de hoofdstad, stegen uren voor het bestand nog rookpluimen op terwijl het regeringsleger het etnisch-Albanese dorp bestookte met mortieren en tanks. De Macedonische staatstelevisie meldde dat de beschieting een reactie was op een aanval van Albanese rebellen op een politiebureau.

De snelweg tussen Skopje en Tetovo, de op een na grootste stad van het land, was afgesloten. Zowel de etnisch-Albanese rebellen als het regeringsleger maakten er geen geheim van dat zij de weg, waar vorige week tien militairen omkwamen in een hinderlaag, in handen wilden hebben. In en rond Tetovo werd ook nog steeds gestreden. De stad geldt als voornaamste machtsbasis van de guerrillastrijders.

Leiders van de vijf belangrijkste godsdienstige groepen in Macedonië hebben de bevolking opgeroepen af te zien van geweld. Zij roepen de Macedoniërs op redelijk te blijven en de waardigheid, het eigendom en het leven van hun medeburgers te respecteren.

Minderheid

De Europese Unie en de NAVO hebben een vredesregeling voorgelegd die de etnische Albanezen, de grootste maar niet de enige minderheid in het land, speciale rechten in Macedonië geeft. Het basisakkoord zou vanmiddag worden ondertekend. Het kan een einde maken aan de gevechten die sinds februari in het noorden en noord westen woeden tussen regeringstroepen en vooral uit Kosovo afkomstige strijders.

Volgens het akkoord krijgen de etnisch-Albanezen, die ongeveer eenderde van de bevolking uitmaken, meer rechten. Bij de ondertekening zou EU-buitenlandcoördinator Solana aanwezig zijn. Volgens de Macedonische radio zou ook de secretaris-generaal van de NAVO Robertson naar Skopje komen.

Volgens diplomaten in Skopje heeft het hervormingspakket echter weinig kans van slagen als de gevechten voortduren. Een van de leiders van de etnisch Albanese partij PDD verklaarde gisteren dat de ondertekening in gevaar kan komen door het offensief van de Macedonische regering.

Een etnisch-Albanese leider die betrokken is bij het vredesberaad, Arben Xhaferi, zei eerder op de dag dat zijn partij bereid is tot ondertekening van het vredesverdrag, maar dat de rebellen "nu fysiek niet in staat zijn naar Skopje te gaan."

Premier Georgievski protesteerde in een boodschap aan de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, dat het "schandelijk" is dat de Verenigde Naties en de NAVO in Kosovo "gewapende agressie" toestaan tegen Macedonië. Georgievski zei dat de internationale gemeenschap faalt in haar verklaarde doelstelling om vrede in de regio te verzekeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Wapenstilstand na zware gevechten Macedonië

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken