Bekijk het origineel

Israël blijft tegen komst waarnemers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Israël blijft tegen komst waarnemers

Veiligheidsraad maandag in debat over Midden-Oosten

4 minuten leestijd

NEW YORK - Israël blijft zich verzetten tegen de komst van een internationale waarnemersmissie om het Israëlisch-Palestijnse geweld te verminderen. De kans dat zo'n missie er toch komt is daarmee erg klein geworden. Maandag debatteert de Veiligheidsraad van de VN over het Midden-Oosten.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergaderde gisteren over een ontwerpresolutie die tot het sturen van waarnemers naar Israël en de Palestijnse gebieden oproept. Gezien de weigerachtige houding van Israël, is de kans volgens ingewijden groot dat de Verenigde Staten hun veto zullen uitspreken over de door Arabische landen opgestelde ontwerpresolutie, die stelt dat er een niet nader gespecificeerd "waarnemingsmechanisme" moet worden ingesteld in het crisisgebied.

Al twee keer eerder zijn initiatieven voor het sturen van een internationale missie naar de regio stukgelopen op een Amerikaans veto. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft eerder deze week al aangegeven dat Washington zich zal blijven verzetten tegen het sturen van waarnemers als Israël daar tegenstander van blijft. Volgens Powell is een dergelijke missie alleen zinvol als beide partijen erachter staan.

Orient House

Internationale waarnemers kunnen geen einde maken aan terroristische activiteiten en zelfmoordaanslagen, stelde Danny Ayalon, adviseur buitenlands beleid van de Israëlische premier Ariel Sharon. De Palestijnen zouden alleen aandringen op de komst van buitenlandse waarnemers om hun eigen verantwoordelijkheid voor het stoppen van het geweld te ontlopen.

In de gisteren besproken ontwerpresolutie wordt Israël voorts gemaand het Orient House in Oost-Jeruzalem weer over te dragen aan de Palestijnen, evenals de andere Palestijnse instellingen die Israël de afgelopen week heeft bezet. Bovendien roept de resolutie op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De Veiligheidsraad besloot komende maandag een openbare zitting te houden over de kwestie. Alle lidstaten van de VN mogen daaraan deelnemen. De Palestijnse leider Yasser Arafat had aangedrongen op spoedoverleg van de raad naar aanleiding van de toenemende gewelddaden gepleegd de bezettingsmacht.

De Palestijnen eisen bescherming van de VN. De Israëlische inval in het autonome Jenin eerder deze week was voor de Palestijnen opnieuw een reden om te proberen de Veiligheidsraad op te trommelen.

Er is geen specifieke agenda voor het beraad. Of de vijftien leden zullen pogen een gezamenlijke verklaring uit te geven is niet bekend. Egypte heeft gisteren via een naaste medewerker van president Mubarak erop aangedrongen dat Washington "zich agressiever opstelt" om het geweld in de bezette gebieden te stoppen. De Arabieren verwijten de VS dat die altijd de zijde van Israël kiezen, onder meer bij de VN.

In Nablus op de Westelijke Jordaanoever zijn gisteren bij twee explosies zeker acht Palestijnen gewond geraakt.

De Verenigde Staten en Rusland zullen samen proberen nieuw vredesoverleg voor het Midden-Oosten mogelijk te maken. Beide landen hebben er bij Israël en de Palestijnen op aangedrongen een einde te maken aan de vijandelijkheden.

Verklaring

In een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat geweld alleen maar tot nieuwe gewelddadigheden leidt, met funeste gevolgen. Gisteren hadden president Bush en de Israëlische premier Sharon nog contact met elkaar over de problemen in het Midden-Oosten. Ze onderstreepten de noodzaak dat nieuwe gewelddadigheden moeten worden vermeden en gaven opnieuw hun steun aan het vredesplan van de Amerikaanse oud-senator Mitchell, dat moet leiden tot nieuwe onderhandelingen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Peres, wil nog niet concreet vooruitlopen op een nieuwe overlegronde. Wel maakte hij duidelijk dat de voorstellen die Israël te zijner tijd zal doen, niet dezelfde zullen zijn als die vorig jaar in Camp David.

Maar volgens het Israëlische leger is een eventuele vredesregeling op dit moment nog ver weg. De strijdkrachten verwachten dat de confrontatie tussen Israël en de Palestijnen nog wel tot 2006 kan duren en dat het geweld eerder toe- dan af zal nemen. Het conflict met de Palestijnen zou zelfs kunnen leiden tot een oorlog in de regio, net als de spanningen met de groepering Hezbollah, aldus het leger.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Israël blijft tegen komst waarnemers

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken