Bekijk het origineel

Oud papier als basismateriaal voor kaarten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oud papier als basismateriaal voor kaarten

4 minuten leestijd

Een vriendin van mij ging vorig jaar niet met vakantie. Als grap stuurde ze haar familie en vrienden een kaart uit haar eigen woonplaats: "Groeten uit..." Misschien ook een idee voor andere thuisblijvers? Het is in ieder geval een gezellig klusje om te doen. En het wordt alleen maar leuker (en goedkoper!) wanneer je restmateriaal als basis gebruikt. Kijk maar eens tussen de tijdschriften, folders, oude agenda's en verlopen kalenders.

Tijdens mijn eigen speurtocht naar geschikt materiaal kwam er een doos ontvangen wenskaarten en een stapel oude tijdschriften boven water. Heel geschikt voor het maken van een paar leuke nieuwe kaarten, dacht ik. Nadat ik een paar mooie plaatjes had geselecteerd, kon ik aan de slag. Behalve het beeldmateriaal had ik op tafel liggen: een prikpatroon (zoals afgebeeld), een Ornare-prikpen, een Ornare-prikmatje en wat kleine kraaltjes (platte ronde doosjes van Rayher, 2 millimeter).

Figuurrandschaar

De werkwijze is als volgt. Neem een enkele kaart met een standaardformaat van 10,5 x 15 centimeter. Wil je sneller werken, dan leg je er twee op elkaar. Om schuiven te voorkomen, plak je ze met een klein stukje Scotch Magic Tape aan elkaar. Kopieer het patroon uit de krant en knip het strak uit. Plak het met Scotch Magic Tape op de achterkant van het papier en prik de rand door. De prikpen goed rechtop houden en diep doorprikken, dan worden de gaatjes het mooist. Verwijder voorzichtig het plakband en snijd de geprikte rand op maat of knip langs de prikrand. Je kunt ook een figuurrandschaar gebruiken. Het is mooi om de geprikte vorm op een langwer pig stukje papier met een andere kleur te plakken.

Soms is het leuk om in een enkele stip kraaltjes te borduren. Neem wit naaigaren en een dunne naald. Plak een stukje draad met plakband aan de achterkant van de kaart en steek de naald van achteren naar voren door het geprikte gaatje. Rijg een kraal aan de draad en steek door dezelfde opening weer terug. De kraal voorkomt nu dat je de draad door de opening trekt. Herhaal dit tot je alle kraaltjes hebt geborduurd en hecht het laatste draadje aan de achterzijde met een stukje plakband vast.

Snijd vervolgens een opening van 6 x 10 centimeter uit een vel stevig papier. Leg deze passe-partout op een oude kaart of folder en schuif net zolang totdat je een mooie uitsnede hebt gevonden. Geef deze vorm met potlood aan en snijd hem strak uit. Plak het plaatje tussen de geprikte randen. Heb je een figuurschaar, gebruik deze dan om het papier langs de geprikte rand af te knippen zodat je het werkstukje op een kaart kunt plakken. Vind je het moeilijk om in een rechte lijn te knippen, teken dan aan de achterkant van het papier, 5 millimeter vanaf de buitenste geprikte rand, met potlood een hulplijn. Knip langs deze lijn en je komt niet meer scheef uit. Heb je een gelpen dan kun je bij de uitgeknipte figuurrand stippels op het donkere papier zetten of je kunt een lijn strak tegen de uitgeknipte figuurrand tekenen. Het is handig om eerst een aantal plaatjes uit de oude kaarten te snijden en dan kleuren papier en kraaltjes bij elkaar te zoeken. Goudkleurig papier is erg mooi, vooral bij afbeeldingen van oude meesters. Soms zijn de plaatjes een beetje klein. Snijd dan uit bijpassend papier een stukje van 6 x 10 centimeter, knip het plaatje met een figuurrandschaar uit en plak het op het papier. Mocht er hier en daar een klein stukje van de afbeelding over de rand heen steken, dan is dat geen probleem. Al dat knippen, prikken, plakken en neuzen in oude dozen lijkt me een gezellig klusje tijdens al dan niet verregende vakantiedagen. Je kunt zo een behoorlijk voorraadje kaarten aanleggen waaruit je kunt putten als je straks even geen tijd hebt om ze te maken. Je kunt de werkstukken natuurlijk ook meteen versturen. Bijvoorbeeld naar mensen die nooit met vakantie gaan. Die vinden het vast leuk om post te krijgen. Er zijn overigens nieuwe postzegels verkrijgbaar: eurozegels. Dus als je een kaart stuurt en je weet dat de ontvanger postzegels verzamelt, denk er dan aan om er een mooi exemplaar op te plakken. De verzamelaar zal je dankbaar zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Oud papier als basismateriaal voor kaarten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken