Bekijk het origineel

Netwerk van huisartsenposten start in Limburg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Netwerk van huisartsenposten start in Limburg

Provincie volgt voorbeeld noorden

3 minuten leestijd

SITTARD - Limburg heeft sinds 1 september een netwerk van centrale huisartsenposten vanwaaruit huisartsen in de avond-, nacht- en weekenduren werken. De provincie volgt daarmee voorbeelden in onder meer Drenthe en Groningen.

Met de start van de huisartsenposten in Sittard en Roermond mag Limburg zich echter de eerste provincie noemen die de geneeskundige zorg door huisartsen volledig vanuit centrale doktersposten heeft georganiseerd.

De posten worden bemenst door artsen, doktersassistentes en hebben de beschikking over een auto met chauffeur. Alle Limburgers kunnen nu terecht bij een van de in totaal zeven centrale huisartsenposten, waarbij alle ruim 500 Limburgse huisartsen zijn aangesloten. Naar verwachting zal deze voorziening op korte termijn in heel Nederland op een soortgelijke manier gaan werken.

"Voor de huisartsen betekent het werken op de huisartsenpost een aanmerkelijke verlichting van de werkdruk", legt een woordvoerder van de Districts Huisartsen Vereniging (DHV) in Sittard uit. "Tot voor kort draaiden huisartsen in kleine waarneemgroepen van zeven of acht artsen en hadden dus veel vaker dienst. Nu er één post per regio is hoeft een huisarts veel minder nacht- en weekenddiensten te draaien, een reductie van tweederde. Het verschil is verder dat de huisarts met nachtdienst tot nog toe uit zijn bed gebeld kon worden. Bij de centrale posten werken huisartsen de hele nacht door en hebben de dag erop vrij."

De proef met huisartsenposten loopt al langer in onder meer de provincies Drenthe en Groningen en in Almere en Den Haag. In Almere werd vier jaar geleden gestart met het vervoer van huisartsen door de ambulancedienst. In eerste instantie ging het om een proef van drie jaar, waarin de dokters door piketauto's met chauffeur van de ambulancedienst werden vervoerd. Volgens directeur ambulancevervoer A. J. Henkes van de GGD Flevoland was er meteen sprake van een doorslaand succes. "Na een halfjaar wilde niemand meer anders." Henkes verwacht op termijn een uitbreiding van de proef.

In Drenthe begon op 1 januari een grootscheepse samenwerkingsoperatie tussen ambulancediensten en huisartsen. In drie etappes wordt in die provincie een netwerk van huisartsenposten opgezet. Voor het einde van het jaar moet de operatie zijn afgerond. Directeur W. de Vrij van de Regionale Ambulancevoorziening Drenthe is overtuigd van de voordelen die de samenwerking heeft. "Op deze manier kunnen we patiënten beter hulp bieden. Als er geen ambulance in de buurt is, kun je in acute gevallen een huisarts activeren. Daarom is het heel belangrijk dat alle meldingen bij de centrale meldkamer binnenkomen. Het is nu al aantoonbaar dat mensen snellere en betere hulp krijgen. En de huisartsen zijn zeer tevreden. Ze hebben veel minder onregelmatige diensten."

In Limburg zijn de huisartsenposten in de grote plaatsen meestal ingericht in ziekenhuizen, maar op een enkele plaats ook bij de riagg of de GGD. De eerste grootschalige huisartsenpost begon in 1999 in Heerlen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Netwerk van huisartsenposten start in Limburg

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken