Bekijk het origineel

Werkloosheid in VS is fors toegenomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Werkloosheid in VS is fors toegenomen

2 minuten leestijd

WASHINGTON (ANP) - Het percentage werklozen onder de beroepsbevolking van de Verenigde Staten is vorige maand ten opzichte van juli onverwacht sterk gestegen van 4,5 tot 4,9, het hoogste niveau in vier jaar.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren bekendgemaakt. Analisten hadden gerekend op een veel geringere stijging van het werkloosheidspercentage: tot 4,6. Het aantal arbeidsplaatsen, exclusief de landbouw, nam af met 113.000. Analisten hadden in doorsnee een vermindering voorspeld met 18.000.

De cijfers voor juli vielen gunstiger uit dan in eerste instantie was gemeld. De vermindering van het aantal banen met 42.000 is gecorrigeerd tot een toename met 13.000.

Het werkloosheidspercentage in de VS stond vorig jaar oktober nog op 3,9, het laagste peil in dertig jaar. Sindsdien is het gestaag opgelopen als gevolg van de sterke vermindering van de groei van de Amerikaanse economie.

In de industrie gingen in augustus 141.000 banen verloren, het hoogste aantal sinds juli 1998. Sinds juli 2000 waren het er meer dan een miljoen. Daardoor steeg het werkloosheidspercentage in de sector in een jaar tijd van 3,5 tot 5,7.

De dienstensector liet in augustus enige groei van de werkgelegenheid zien. Het aantal banen steeg daar met 23.000, ondanks een vermindering in de detailhandel met 26.000.

Het gemiddelde uurloon in de VS steeg in augustus met 0,3 procent en kwam daardoor 4,2 procent boven het niveau van dezelfde maand vorig jaar. Dat komt overeen met de prognoses.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Werkloosheid in VS is fors toegenomen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken