Bekijk het origineel

Israël in verhoogde staat van paraatheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Israël in verhoogde staat van paraatheid

Palestijnen delen van vreugde snoep uit

3 minuten leestijd

JERUZALEM - De Israëlische luchtmacht werd gisteren in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Het luchtruim van Israël werd voor alle buitenlandse vliegtuigen gesloten. Alleen vliegtuigen met Israëlisch veiligheidspersoneel aan boord zullen mogen landen.

Het hoofd van de operaties van de politie, generaal-majoor Danny Ronen, heeft districtscommandanten opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen bij Amerikaanse gebouwen in Israël aan te scherpen.

Minister Binyamin Ben-Eliezer (Defensie) heeft goedkeuring verleend aan de uitzending van een reddingsmissie van het Israëlische leger naar de Verenigde Staten. Deze eenheid moet mensen onder het puin vandaan halen. De bewindsman heeft zijn bezoek aan de Verenigde Staten, dat gisteravond had moeten beginnen, afgezegd. Hij noemde de extremistisch islamitische terreur een internationale bedreiging voor de vrije wereld.

Minister Shimon Peres (Buitenlandse Zaken) noemde de terreur een gevaar voor de wereld, die op elke plaats, zonder waarschuwing, toe kan slaan. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken werd spoedberaad gehouden.

De Israëlische president, Moshe Katsav, heeft namens de Israëlische bevolking condoleances aangeboden aan president George W. Bush. "Alles moet in het werk gesteld worden om dit verschijnsel, waarbij krankzinnige mensen niets ontzien om het dagelijks leven te ontregelen, uit te bannen." Premier Sharon heeft de condoleances aangeboden aan de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Daniel Kurzer. Hij zei dat Israël alle noodzakelijke hulp zal bieden.

Oud-premier Ehud Barak zei op de BBC-televisie dat de strijd tegen de terreur zwaar zal zijn. Volgens hem moet de internationale gemeenschap elk land isoleren dat terroristen onderdak verleent of steunt. Als de wereld dat zes tot tien jaar volhoudt, zal de terreur zienderogen verminderen, aldus Barak.

Bin Laden

Midden-Oostendeskundigen in Israël zeiden dat de terreuraanslag zo grootschalig is dat deze alleen kon worden gepleegd door een staat of door de terreurgroep van Usama bin Laden. De terreurdeskundige professor Ariel Merari van de universiteit in Tel Aviv zei dat de groep van Bin Laden de aanslag waarschijnlijk heeft uitgevoerd.

De Palestijnse minister Yasser Abed Rabbo (Informatie) heeft de aanslag namens de Palestijnse Autoriteit veroordeeld. "Dit is een internationale catastrofe", aldus Abed Rabbo. "Degenen die achter deze terreuracties zitten, moeten opgespoord worden en zo zwaar mogelijk worden gestraft."

Snoep

Een bron van de Islamitische Jihad in Gaza zei dat de aanvallen het resultaat zijn van de politiek van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. In Oost-Jeruzalem deelden Palestijnse jongeren snoep op straat uit om de terreuraanvallen te vieren. De Israëlische politie maakte daar een einde aan. Uit Nablus op de Westelijke Jordaanoever kwamen berichten dat Palestijnen tijdens een demonstratie Bin Laden opriepen Tel Aviv aan te vallen. Ook elders op de Westelijke Jordaanoever betoonden Palestijnen vreugde over de aanslagen in de Verenigde Staten. De Palestijnse politie zou proberen de spontane feestelijkheden te stoppen.

De leider van de Palestijnse Autoriteit, Yasser Arafat, heeft in zijn presidentieel hoofdkwartier in Gaza de aanslagen in de Verenigde Staten veroordeeld. "Het Palestijnse leiderschap geeft uitdrukking aan zijn oprechte rouw en onvoorwaardelijke veroordeling van deze gevaarlijke en misdadige daad", aldus Arafat. Hij bood zijn condoleances aan Bush aan. "Deze misdaad is op geen enkele manier aanvaardbaar en absoluut schokkend", aldus Arafat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Israël in verhoogde staat van paraatheid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken