Bekijk het origineel

Wanhopige zoektocht naar overlevenden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wanhopige zoektocht naar overlevenden

Paspoort van dader gevonden

3 minuten leestijd

NEW YORK - Een grote rookkolom van nog nasmeulende branden gemengd met stof van het reddings- en opruimingswerk markeert de plaats waar honderden reddingswerkers nog steeds fanatiek zoeken naar overlevenden van de aanslag op het World Trade Center (WTC), nu bijna een week geleden. Intussen zoeken tegelijkertijd de opsporingsdienst FBI en de inlichtingendienst CIA naar verdere aanwijzingen over de identiteit van de daders van de zware terreuraanslag.

Commissaris van politie Bernard Kerik geeft de hoop niet op dat er zelfs na een week nog overlevenden worden aangetroffen. "Een week en soms zelfs langer. Dat is bij andere catastrofes ook wel voorgekomen", aldus Kerik. Politie en brandweer hebben vooral hun hoop gevestigd op een ruimte onder het WTC die wel wordt aangeduid als het "honingraat". De laatste dagen zijn er echter alleen stoffelijke resten van slachtoffers of halfvergane lichaamsdelen gevonden. Die worden voor identificatie overgebracht naar mortuaria waar dan de identificatie begint. Tot nu toe zijn in New York 198 slachtoffers geĆÆdentificeerd. Het aantal vermisten bedraagt bijna 5000.

Intussen is enkele blokken van het WTC verwijderd het paspoort gevonden van een van de daders. Door die vondst hebben FBI en CIA hun speurtocht naar aanwijzingen over de gecombineerde aanslag in de omgeving uitgebreid. Men heeft ook het lichaam van een van de stewardessen geborgen, met handen op haar rug gebonden. Ook is er een los stel -vastgebonden- handen gevonden. Dergelijke lugubere vondsten versterken de vastberadenheid van de duizenden speurders om de daders van deze gruwelijke terreurdaad en hun handlangers op te sporen. Die speurtocht spreidt zich uit over het hele territorium van de Verenigde Staten en in talrijke landen in het buitenland.

Huiszoekingen

Tot nu toe zijn er in de VS vier arrestaties verricht en talrijke huiszoekingen gedaan. Op een van New Yorks vliegvelden werd het afgelopen weekeinde een rugzak gevonden met handleidingen over Boeing-vliegtuigen met aantekeningen in het Arabisch. Op het John F. Kennedy vliegveld werd een verdachte gearresteerd met valse identiteitspapieren. In New Jersey -buurstaat van New York- werden verschillende hotelkamers doorzocht naar sporen. Het gaat hier om kamers die de daders of handlangers van de daders de dagen voor de aanslag hebben gebruikt.

De FBI zoekt vooral naar de structuur van de groepen van daders en van de ondersteunende groepen die bij de voorbereidingen hebben geholpen. Het gaat hierbij in de eerste plaats om de kaping van United Airlines vlucht nummer 93 die vertrok van het vliegveld Newark en die zich later in een van de WTC-torens boorde.

Verblijfsvergunning

De namen van twee van de vermoedelijke daders van het toestel dat op het ministerie van Defensie (Pentagon) neerstortte stonden op een FBI-lijst van medewerkers van de Saudische terroristenleider Osama bin Laden. Deze laatste is volgens vice-president Dick Cheney "vrijwel zeker" betrokken bij de aanslag van vorige week. Er zijn de laatste dagen tientallen mensen aangehouden voor ondervraging, maar daarna weer vrijgelaten. Hierbij waren onder meer 25 personen zonder geldige verblijfsvergunning.

Onder hen waren ook twee mannen met Saudische paspoorten die enkele maanden geleden al geprobeerd zouden hebben de VS binnen te komen. Zij werden gearresteerd in het treinstation van Fort Worth en voor ondervraging naar New York gevlogen. Een van deze twee mannen -Khalid al-Mihdhar- is vorig jaar januari gesignaleerd op een bijeenkomst van verdachte terroristen in Maleisiƫ die door CIA-agenten werd gevolgd. Daar waren ook personen die later betrokken zouden zijn geweest bij de aanslag op de Amerikaanse torpedobootjager Cole in de haven van Aden. Daarbij vielen zeventien doden.

De FBI zegt over informatie te beschikken waaruit blijkt dat de daders van de aanslagen van dinsdag mogelijk ook Atlanta op het oog hebben gehad als doelwit. De FBI heeft dit opgemaakt uit verhoren van mensen die de kapers kenden.

De autoriteiten in de staat Georgia, waarvan Atlanta de hoofdstad is, hebben inmiddels overleg gevoerd met de FBI en zijn bereid alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen treffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Wanhopige zoektocht naar overlevenden

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken